Blockchain: van pilot naar implementatie


Training

Blockchaintechnologie kan zorgen voor innovatie binnen organisaties en belooft een revolutie te veroorzaken in tal van sectoren. Het brengt belangrijke verschuivingen teweeg in het nemen van beslissingen, de omgang met (financiële) transacties en de manier van samenwerken met (keten)partners. Hoe komt u na een succesvolle blockchainpilot uit de pilotfase? Wat is er nodig om de pilot te laten aanslaan bij de rest van de organisatie en bij ketenpartners? Hoe zet u vanuit de experimentele fase de stap naar verbreding en verankering en uiteindelijk ‘het nieuwe normaal’? Tijdens de training ‘Van blockchainpilot naar implementatie’ leert u blockchainprojecten succesvol te implementeren in het reguliere werken.

Voor wie?

Duur

Data

Locatie

Projectleiders en managers 1 dag

20 december 2018

22 januari 2019

Utrecht

Programma

De training ‘Van blockchainpilot naar implementatie’ begint met een plenaire bespreking van de leerdoelen. Vervolgens leert u welke factoren een blockchainpilot maken of breken en gaat u in deelgroepen aan de slag met een stakeholderanalyse. Ook werkt u aan een plan voor het implementeren van een blockchainpilot, met aandacht voor de technische, juridische en organisatorische aspecten. Na een plenaire bespreking van de resultaten maakt u kennis met de belangrijkste principes van change management en leert u hoe u mensen kunt meekrijgen in verandering en een blockchainoplossing kunt borgen in de organisatie en keten. Tot slot krijgt u inzicht in de vervolgstappen die u kunt zetten.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor (potentiële) projectleiders en managers.

Aanpak

Tijdens de training ‘Van blockchainpilot naar implementatie’ wordt de theorie plenair behandeld. Voor het maken van een stakeholderanalyse en implementatieplan wordt gewerkt met design thinking-methoden. Dit laatste stimuleert de creativiteit en leidt tot concrete oplossingen voor vraagstukken. Na afloop krijgt u een hand-out van de presentatie.

Leerdoelen

De training ‘Van blockchainpilot naar implementatie’ kent de volgende leerdoelen:

 • Leren wat een succesvolle implementatie maakt of breekt.
 • Weten hoe een stakeholderanalyse voor een blockchainproject eruitziet.
 • Ontdekken wat er op technisch, juridisch en organisatorisch vlak zit tussen een pilot en implementatie.
 • Leren hoe je mensen meekrijgt in de verandering naar een blockchainoplossing (change management).
 • Leren borgen van een blockchainoplossing in de organisatie en de keten.
 • Zelf aan de slag met het maken van een eerste opzet van een implementatieplan.

Resultaten

Na deze training weet u hoe u een blockchainoplossing implementeert en wie u allemaal moet aanhaken. U weet van A tot Z hoe een traject moet worden ingericht en kunt u zelf een implementatieplan opstellen.

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Groepsgrootte

3 - 12 deelnemers.

Trainers

Wouter Verbeek

Wouter Verbeek houdt zich als Consultant bij Berenschot bezig met het verbinden van mensen met techniek. Met zijn technische achtergrond helpt hij bedrijven om hun processen te verbeteren. Hij is daarnaast gespecialiseerd in de principes en toepassingen van blockchain, met name in de industrie.

Nanning de Jong

Nanning de Jong is Managing consultant bij Berenschot. Sinds 2016 werkt hij aan de ontwikkeling van verschillende blockchainplatformen en –toepassingen op technisch, organisatorisch en juridisch vlak. Als blockchainexpert weet hij alles over het inzetten van blockchain in organisaties.

Rosa-May Postma

Rosa-May Postma is Consultant bij Berenschot en gespecialiseerd in big data. Ze heeft geholpen bij het opzetten van verschillenden blockchainpilots en gaat samen met organisaties aan de slag met het toepassen van blockchain om hun dienstverlening te verbeteren en efficiency-voordelen te behalen.

Sofie Berns

Sofie Berns is Senior consultant bij Berenschot. Ze heeft een passie voor blockchaintechnologie en verbindt deze blockchainkennis aan maatschappelijke vraagstukken. Haar specialisme ligt onder andere in het ontdekken, ontwikkelen en toepassen van blockchain voor een organisatie.

Praktische informatie

Voor deze training kunt u kiezen uit de volgende data:

 • 20 december 2018 van 9.00 tot 17.00 uur
 • 22 januari 2019 van 9.00 tot 17.00 uur

U betaalt voor deze opleiding:

 • Opleidingskosten: € 895,00
 • Opslag vanwege btw-vrijstelling (6%): € 53,70
 • Arrangementskosten: € 48,50

Totaal: € 997,20 (vrijgesteld van btw(?)).

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of mail naar academy@berenschot.nl.


Berenschot Academy

Trainers

van_blockchainpilot_naar_implementatie_training_Wouter_Verbeek

Wouter Verbeek
Consultant

van_blockchainpilot_naar_implementatie_training_Nanning_de_Jong

Nanning de Jong
Managing consultant

van_blockchainpilot_naar_implementatie_training_Rosa-May_Postma

Rosa-May Postma
Consultant

van_blockchainpilot_naar_implementatie_training_Sofie_Berns

Sofie Berns
Senior consultant