Crisisbesluitvorming in de praktijk (incompany)


Training

Als zich een ernstige calamiteit voordoet, is het zaak om als crisisteam de kalmte te bewaren en te werken volgens een vaste crisisbesluitvormingsprocedure. Zo’n procedure helpt u om efficiënt en effectief feiten te verzamelen en af te wegen en vervolgens tot kwalitatief goede besluiten te komen. Deze zogeheten BOB-procedure (beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming) is inmiddels een algemeen geaccepteerde en gebruikte crisisbesluitvormingsprocedure voor crisisteams. Tijdens deze training leert uw de BOB-procedure toe te passen.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor de leden van een crisisteam die praktische ervaring willen opdoen met de crisisbesluitvormingsprocedure BOB.

Resultaat

Na de training weet u hoe in u in hectische omstandigheden rust kunt brengen in een crisisteam. U bent bekend met de crisisbesluitvormingsprocedure BOB en weet aan de hand hiervan structuur aan te brengen in de besluitvorming binnen uw eigen crisisteam. Aan de hand van een simulatie ontdekt u hoe u de BOB-procedure kunt toepassen in de praktijk. Daarnaast kunt u effectief en efficiënt een crisisoverleg voeren.

Programma

Tijdens de training ‘Crisisbesluitvorming in de praktijk’ gaat u zelf praktisch aan de slag. Zo ervaart u daadwerkelijk alle aspecten die randvoorwaardelijk zijn voor een goed functionerend crisisteam. Te denken valt aan:

  • De samenstelling van het crisisteam;
  • Het verloop van een crisisteam;
  • Het voorzitten van een crisisoverleg;
  • Het verslagleggen van een crisisoverleg;
  • Het adviseren van de voorzitter;
  • Het nemen van besluiten;
  • Het delen van informatie.

Aanpak

De kern van de training ‘Crisisbesluitvorming in de praktijk’ wordt gevormd door een simulatie, volgens het principe van ervarend leren. Samen met de andere deelnemers bootst u aan de hand van een concrete casus in een aantal ronden een crisisoverleg na. Na elke ronde reflecteert u gezamenlijk onder begeleiding van de trainer op het verloop van het overleg. Vervolgens krijgt u ook feedback op maat van de trainer en ontdekt u met behulp van praktische instrumenten hoe u het teamoptreden eenvoudig en snel kunt optimaliseren. Daarna oefent u met de andere deelnemers de toepassing van deze instrumenten, zodat u weer een nieuwe stap zet. Zo bewerkstelligt u in korte tijd een heel steile leercurve.

Te behalen

Tevens ontvangt u na het afronden van deze training een officieel Berenschot-certificaat van deelname.

Trainers

Peter van Zanten

Peter van Zanten werkt als Sectorleider Veiligheid & Crisismanagement bij Berenschot. Hij heeft veel ervaring binnen het veiligheidsdomein in organisatievraagstukken, incidentevaluaties en het opleiden van mensen op dit thema.

Mariska Peeters

Mariska Peeters is Consultant bij Berenschot. Zij houdt zich bezig met diverse vraagstukken op het gebied van veiligheid en crisismanagement en weet met haar energieke, enthousiaste instelling altijd het overzicht te bewaren in complexe situaties.

Maarten van Noort

Maarten van Noort is Managing consultant bij Berenschot binnen het veiligheidsdomein. Maarten is op dit gebied werkzaam als trainer, adviseur en onderzoeker en heeft veel ervaring met crisismanagement, toezicht & handhaving en sociale veiligheidsvraagstukken.

Martin Slot

Martin Slot is Managing consultant bij Berenschot en gespecialiseerd in crisismanagement en veiligheidsvraagstukken. Naast zijn ervaring in het veiligheidsdomein zet hij zich graag in voor het verbinden van mensen op drijfveren en doelen en het richting geven in complexiteit.

Data en locatie

Deze training kunt u alleen binnen uw organisatie als incompany volgen. Data en locaties worden in overleg vastgesteld.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 030 - 291 68 13 of via het contactformulier.

U kunt ook direct een incompany aanvragen via het aanvraagformulier.


Berenschot Academy - Training Crisisbesluitvorming in de praktijk

Trainers

Maarten van Noort

Maarten van Noort
Managing consultant

Peter van Zanten

Peter van Zanten
Sectorleider

Mariska Peeters

Mariska Peeters
Consultant

Martin Slot

Martin Slot
Managing consultant