Effectieve beïnvloeding in de adviespraktijk


Leergang

In de adviespraktijk draait het bijna altijd om invloed krijgen zonder formele of hiërarchische macht. Effectief beïnvloeden is in dat kader dus essentieel om doelen te kunnen bereiken. In drie blokken van twee dagen behandelen wij de elementen die bepalend zijn voor het succes van de adviseur, namelijk: de adviseur als persoon, zijn of haar professionele vaardigheden en het interactieproces met de opdrachtgever. Een van uw eigen adviesprojecten vormt de rode draad binnen het programma en dient als basis om het geleerde meteen toe te passen.

Duur

Investering

Locatie

3 x 2 dagen

€ 3.786,00

Utrecht

Voor wie?

Deze leergang is zowel bedoeld voor interne adviseurs (staf- en ondersteunende diensten) als voor externe adviseurs die werkzaam zijn bij een adviesbureau.

Resultaat

Na afloop van deze leergang bent u als adviseur in staat om uzelf als instrument optimaal in te zetten in het adviesproces. U heeft inzicht in uw eigen sterktes en zwaktes binnen de context van de adviespraktijk. Mede op basis daarvan hebt u uw adviesvaardigheden, communicatieve en beïnvloedingsvaardigheden verder ontwikkeld. U bent daarnaast in staat om op een effectieve wijze om te gaan met weerstanden en tegenspel van stakeholders.

Programma

Tijdens het eerste blok gaan we uitgebreid in op u als de persoon:

 • Welke talenten brengt u in?
 • Vanuit welke normen, waarden en overtuigingen staat u in het werk?
 • Welke talenten zou u met name goed kunnen inzetten?
 • Bij welke aspecten is enige aanpassing of ontwikkeling van talenten gewenst?

In het tweede blok komen de vaardigheden van de adviseur aan bod:

 • Wat is effectief beïnvloeden nu precies?
 • Hoe geeft u daar in de praktijk vorm aan?

Gedurende het derde blok staat de interactie met de klant centraal: niet zelden de opdrachtgever, maar ook het onderwerp van uw advisering. Hierbij vormt een van uw eigen adviesprojecten de rode draad binnen het programma.

Aanpak

Deze leergang kent een groepsgerichte aanpak met drie duidelijke hoofdthema’s: persoon van de adviseur, vaardigheden binnen het vak en de interactie met de klant. Pure training op vaardigheden wordt afgewisseld met het geven van inzichten en het toepassen van reflectie. Bij de training maken we onder meer gebruik van gedrags- en beïnvloedingsmodellen (Leary, Kilmann) waarmee u praktische en concrete handvatten verkrijgt voor in de praktijk. Verder maken wij gebruik van werkvormen voortkomend uit de Voice Drama en Rationeel emotieve training.

Te behalen

Na het afronden van deze leergang ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Groepsgrootte

8 - 12 deelnemers.

Trainers

Egmont Tilleman

Egmont Tilleman is Managing consultant bij Berenschot. Met zijn jarenlange ervaring als trainer en adviseur is hij gespecialiseerd in leiderschapsontwikkeling en organisatieontwikkeling. Het is zijn streven om beweging te creëren en ontwikkeling op gang te brengen op individueel niveau, teamniveau en organisatieniveau. Effectief beïnvloeden speelt daarbij een belangrijke rol.

Aafke van den Borne

Aafke van den Borne is Senior consultant bij Berenschot. Haar opdrachten zijn divers en altijd gericht op ontwikkeling, zowel van organisaties als van mensen. Ze doet dit vanuit verschillende rollen, zoals trainer, projectleider, coach en adviseur.

Joris de Bie

Joris de Bie is Senior managing consultant bij Berenschot. Al meer dan 25 jaar begeleidt hij organisaties in het verbeteren van de performance van mens en organisatie. Met zijn ervaring in trainen, adviseren en begeleiden kan hij u helpen om de adviespraktijk effectief te leren beïnvloeden.

Data

Deze leergang is gepland op:

 • Blok 1: 19 en 20 oktober 2020 van 9.30 tot 17.00 uur
 • Blok 2: 16 en 17 november 2020 van 9.30 tot 17.00 uur
 • Blok 3: 14 en 15 december 2020 van 9.30 tot 17.00 uur

 • Blok 1: 12 en 13 april 2021 van 09.30 tot 17.00
 • Blok 2: 17 en 18 mei 2021 van 09.30 tot 17.00
 • Blok 3: 14 en 15 juni 2021 van 09.30 tot 17.00

Uw investering

U betaalt voor deze leergang:

 • Opleidingskosten: € 3.495,00
 • Arrangementskosten: € 291,00

Totaal: € 3.786,00 (vrijgesteld van btw(?)).

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden via de Berenschot Academy.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of 030 - 291 6917.


Berenschot Academy - Training Effectief beïnvloeden in de adviespraktijk

Trainers

Egmont Tilleman - Effectief beïnvloeden in de adviespraktijk

Egmont Tilleman
Managing consultant

Aafke van den Borne - Effectief beïnvloeden in de adviespraktijk

Aafke van den Borne
Senior consultant

Joris de Bie - Training Effectief beïnvloeden in de adviespraktijk

Joris de Bie
Senior managing consultant