EU essentials voor lokale overheden


Masterclass

Van Eurocities tot gemeenschappelijk landbouwbeleid en van INTERREG tot Horizon 2020: de EU heeft een enorme impact op het lokaal bestuur. Die impact wordt alleen maar groter met ambities als de Green Deal en nieuwe innovatiefondsen. Om tijdig te anticiperen op nieuw beleid en financiële kansen te grijpen, is inzicht in het functioneren van de EU essentieel. Dat biedt Europese kansen voor uw gemeente – maar daarvoor is wel een Europese strategie vereist. Waar kunt u invloed uitoefenen? Hoe organiseert u uw standpunt en lobby zodanig dat Europese inspanningen succes hebben? De masterclass EU essentials helpt u om met uw gemeentelijke EU-initiatieven de gewenste impact te realiseren!

Duur

Investering

Locatie

1 dag € 943,50 Utrecht

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor gemeentelijke beleidsmedewerkers, die werkzaam zijn op een (deels) Europees beleidsterrein (aanbesteden, milieu en duurzaamheid, sociaal beleid, economie) en hun grip op Brussel willen vergroten.

Resultaat

Na afloop van deze masterclass is uw kennis van het speelveld van de Europese Unie (spelers, spelregels, competitie) weer helemaal actueel. Dat stelt u in staat om actiever te worden in Europese acties voor uw gemeente. U hebt meer inzicht in (nieuwe) EU-kaders en bent in staat binnen uw organisatie een gedegen EU-strategie te formuleren.

Programma

In deze eendaagse masterclass ‘EU essentials voor lokale overheden’ maakt u op interactieve en onderhoudende wijze kennis met de ins en outs van de EU. U ontdekt welke Europese acties voor de hand liggen en ontvangt concrete adviezen voor een succesvolle Europa-strategie!

Aanpak

Tijdens de masterclass ‘EU essentials voor lokale overheden’ leert u aan de hand van een analyse van concrete voorbeelden en praktijkcases hoe andere lokale overheden met succes actief zijn binnen de EU. Dit geeft u inzicht in waar voor uw gemeente Europese kansen liggen. Daarnaast krijgt u handvatten om uw impact in Brussel te maximaliseren. Dit aan de hand van een toetsing van de organisatie van uw EU-inzet en advies op maat. Op een interactieve en onderhoudende manier verfrist u zo uw kennis van het Europese speelveld!

Groepsgrootte

5 – 12 deelnemers.

Trainers

Tim Masselink

Tim Masselink is managing consultant bij Berenschot. Hij helpt organisaties bij complexe onderhandel- en beïnvloedingsprocessen en zet zich als lid van het EU Team in voor een betere vertegenwoordiging van het Nederlands geluid in Brussel. Tim heeft in het verleden op de Europa Directie van het Ministerie van Economische Zaken gewerkt en is gedetacheerd geweest naar de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland aan de EU.

Robert Wester

Robert Wester is managing director van Berenschot EU. Hij heeft ruime ervaring in strategische communicatie en beleid op zeven ministeries. Daarnaast adviseert hij organisaties over strategische positionering en hun stakeholdermanagement zowel in Nederland als in Europa.

Experts

Dr. Mendeltje van Keulen

Dr. Mendeltje van Keulen is associé bij Berenschot en lector Changing role of Europe aan De Haagse Hogeschool. Zij doet onderzoek naar Europabeleid van organisaties en spreekt en schrijft regelmatig over de Europese Unie.

Dr. Michiel Scheffer

Dr. Michiel Scheffer is associé bij Berenschot. Tot 2015 was hij Gedeputeerde van de provincie Gelderland, met de portefeuille economie, onderwijs en Europa. Michiel Scheffer heeft 30 jaar ervaring met lobby en projectmanagement in Brussel voor de academische wereld, het bedrijfsleven en als lid ven de EU Comité van de Regio. Hij bestuurde als gedeputeerde de EFRO en Interreg programma’s voor Oost-Nederland

Data

De masterclass is gepland op:

  • 18 januari 2021 van 09:30 tot 17:00 uur.
  • 20 april 2021 van 09:30 tot 17:00 uur.

Uw investering

U betaalt voor deze masterclass:

  • Opleidingskosten: € 895,00
  • Arrangementskosten: € 48,50
  • Totaal: € 943,50 (vrijgesteld van btw(?)).

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden via de Berenschot Academy.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of 030 - 291 6917.


Berenschot Academy - EU essentials voor lokale overheden

Trainers

Tim Masselink - Training onderhandelen

Tim Masselink
Senior consultant

Robert Wester - Training Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Robert Wester
Senior managing consultant

Gerelateerde opleidingen