Gegevensmanagement: governance, tools en implementatie


Training

Data vormen een steeds belangrijker bedrijfsmiddel. Goed gegevensmanagement is dan ook de ruggengraat van de informatievoorziening in elke organisatie. Of het nu gaat om de Algemene Verordening Gegevensbescherming of om datagedreven werken: uw gegevens moeten op orde en beschikbaar zijn. Het verzamelen en toegankelijk maken van gegevens is echter een stevige opgave. Naast het technische aspect betreft het immers ook een organisatorisch vraagstuk. In deze leergang, de we in samenwerking met Stolk Informatiemanagement organiseren, leert u data op een gestructureerde manier te verzamelen, vast te leggen en optimaal bruikbaar en toegankelijk te maken voor uw organisatie.

Duur

Investering

Locatie

4 dagen

€ 2.844,00

Utrecht

Voor wie?

Deze training is ontwikkeld voor professionals die een grondig beeld willen krijgen van de organisatorische en technische aspecten van gegevensmanagement. Denk bijvoorbeeld aan gegevensmanagers, informatie- of IT-managers en consultants, architecten, CIO-officemedewerkers, programma-, project -en portfoliomanagers en bijvoorbeeld senior functioneel beheerders.

Resultaat

Na afloop van deze training kunt u in eigen woorden uitleggen wat gegevensmanagement is en hoe dit kan bijdragen aan uw organisatie en projecten. U kunt veelgebruikte modellen en instrumenten toepassen. Ook krijgt u inzicht in de verschillende gegevensmanagementrollen en uw positie daarin. Verder heeft u kennis van verschillende strategieën rondom gegevenskwaliteit, implementatie en het opzetten van een plan van aanpak. U weet met gegevensmanagement een centrale rol te vervullen in de verschillende gegevensontwikkelingen, zoals datagedreven werken, informatiebeveiliging/CISO, AVG/FG of de Ensia coördinator en begrijpt wat big data, datascience en datagedreven sturing inhouden.

Programma

De volgende onderwerpen staan op het programma:

Frameworks

Inhoudelijke behandeling van het DAMA/DMbok, NORA & GEMMA framework gegevensmanagement. Inclusief diverse (architectuur) producten zoals het gegevenslandschap, een gegevenswoordenboek, gegevenscatalogus. Voor alle producten geldt: wat verstaan we er onder, hoe stel je het op, voorbeelden en toepassing.

Gegevenskwaliteit

We besteden veel aandacht aan gegevenskwaliteit: Wat verstaan we eronder, welke kwaliteitseisen kun je opstellen, welke strategieën en methodieken zijn er, hoe zet je meting, auditrapports en verbetervoorstellen in.

Afspraken

Hoe ga je om met nieuwe wetgeving ten aanzien van gegevensverwerking, of het toepassen van gegevens? Welke wetgeving is op dit moment van toepassing? Welke mogelijkheden zijn er om met gegevens te werken in lijn met het toepassen van de AVG?

Datagovernance

Hoe richt je de datagovernance in? Wat is het gegevensfunctiehuis en hoe vertaalt u afspraken in rollen en instrumenten? Hoe gaat u om met gegevensleveringovereenkomsten: wat zijn dit, hoe stelt u ze op en hoe past u ze toe?

Implementatie

Hoe stel je een passende strategie op? Wat is de inhoud van een implementatieplan? Waarom is elk implementatie plan op maat? Hoe stelt u een roadmap op? Hoe gaat u in de nabije toekomst om met gegevens? En welke ontwikkelingen komen op uw organisatie af die van invloed zijn op uw gegevens?

Aanpak

De leergang kent een gezonde afwisseling tussen theorie en praktijk. In deze leergang gaat u zelf aan de hand van (praktijk)opdrachten aan de slag met de theorie en instrumenten. Elke trainingsdag sluiten we af met een praktijkopdracht die u voor de volgende bijeenkomst voorbereidt. Deze praktijkopdracht is gericht op een actueel vraagstuk in uw organisatie en levert dus ook direct een bijdrage aan oplossingen voor uw organisatie op.

De training is onder meer gebaseerd op NORA en GEMMA-referentiearchitectuur, waarbij we rekening houden met andere frameworks zoals DAMA-DMBOK. Hier is met name op de eerste twee aaneengesloten dagen aandacht voor. De overige twee dagen worden ‘los’ verzorgd zodat u tussentijds de praktijkopdrachten kunt uitvoeren. Op elke bijeenkomst vertelt een inspirerende gastspreker over best practices rond gegevensmanagement.

Te behalen

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Groepsgrootte

7 - 18 deelnemers.

Trainers

Rosa-May Postma

Rosa-May Postma heeft brede ervaring op het gebied van gegevensmanagement en informatiemanagementprojecten. Door haar achtergrond in information science en data analytics is zij goed in staat de brug tussen strategische en operationele vraagstukken te slaan. Haar specialismen zijn: governance, inrichting van organisaties, privacy (waaronder AVG), informatieveiligheid, digitale innovatie en informatiegestuurd werken/ datagedreven sturing.

Wim Stolk (Stolk Informatiemanagement)

Wim Stolk is eigenaar van Stolk Informatiemanagement en specialist op het gebied van gegevensmanagement. Hij leverde onder andere een bijdrage aan de ontwikkeling van de NORA en GEMMA Gegevensmanagementkaternen. Ook heeft de samenwerking van Berenschot & Stolk Informatiemanagement geleid tot het jaarlijks vergelijkend onderzoek gegevensmanagement bij gemeenten, waarbij veel inzichten in best practices en ervaringen met implementatie worden onderzocht.

Data

De training is gepland op:

  • 8 en 9 maart 2021, 6 april 2021 en 4 mei 2021

Uw investering

U betaalt voor deze opleiding:

  • Opleidingskosten: € 2.650,00
  • Arrangementskosten: € 194.00

Totaal: € 2.844,00 (vrijgesteld van btw(?)).

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden via de Berenschot Academy.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of 030 - 291 6917.


Berenschot Academy - Training Gegevensmanagement

Trainers

Rosa-May Postma - Training Gegevensmanagement: governance, tools en implementatie

Rosa-May Postma
Consultant

Deze training wordt in samenwerking met Stolk Informatiemanagement gegeven.

Reviews

“De opleiding gegevensmanagement geeft een goede basis om alle aspecten van gegevensmanagement binnen organisaties op de rails te krijgen. In een relaxte sfeer, met kundige cursusleiders en geïnteresseerde medecursisten die je blik verbreden”. - M. Groels, Gegevensmanagement adviseur Gemeente Tilburg

“Deze training heeft mij praktische handvatten gegeven om data governance op de kaart te zetten. Naast het verkrijgen van verrassende inzichten was er tijdens de training ook ruimte om te oefenen met verschillende data governance tools. Die zijn nuttig bij het beantwoorden van belangrijke vragen over
data governance!” - Chrissie Taselaar, Coordinating Data Steward Research, Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie