Gegevensmanagement: governance, tools en implementatie


Training

Goed gegevensmanagement is de ruggengraat van de informatievoorziening binnen elke organisatie. Of het nu gaat om de Omgevingswet, big data-projecten, voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming of datagedreven sturen: uw gegevens moeten op orde en beschikbaar zijn. Data vormen dan ook een steeds belangrijker bedrijfsmiddel.

Het op orde brengen van deze gegevens is voor veel organisaties echter een stevige opgave. Naast het technische aspect betreft het namelijk ook een organisatorisch vraagstuk, waarbij bedrijfsvoering, samenwerking en ambities nauw met elkaar samenhangen. Daarom biedt Berenschot u in samenwerking met Stolk Informatiemanagement een vierdaagse training Gegevensmanagement: governance, tools en implementatie. Daarin maakt u kennis met de governance en tools rondom gegevensmanagement en de implementatie ervan in uw organisatie. De training is onder meer gebaseerd op NORA en GEMMA-referentiearchitectuur, waarbij we rekening houden met andere frameworks zoals DAMA-DMBOK. Met de training leert u gegevensmanagement binnen uw organisatie te optimaliseren en zo uw data maximaal bruikbaar te maken.

Voor wie?

Duur

Investering

Locatie

Professionals 4 dagen

€ 2.821,50

Utrecht

Programma

In de vierdaagse training Gegevensmanagement gaat u zelf aan de hand van (praktijk)opdrachten aan de slag met de theorie. Elke trainingsdag sluiten we af met een praktijkopdracht die u voor de volgende bijeenkomst voorbereidt. Deze praktijkopdracht is zo opgezet dat het te realiseren product ook te gebruiken is in uw eigen organisatie. Na de training krijgt u ook toegang tot het gefaciliteerde netwerk gegevensmanagement.

Tijdens de training Gegevensmanagement komen de volgende tools en thema’s aan bod:

 • Hoe zet u gegevensmanagement in uw organisatie in?
 • NORA/GEMMA-frameworks gegevensmanagement (overheid/gemeenten), DAMA-DMBOK framework, het Strategisch Alignment Model, het Amsterdams Informatiemanagementmodel en het Data Maturity Model.
 • Gegevenskwaliteit en instrumenten (o.a. RACI, Datalake, scorecards, vergelijkingstools uit profit en non-profit).
 • Strategie, implementatie en aanpak van gegevensmanagement.
 • Toepassing GEMMA, inclusief nieuw gegevensfunctiehuis waarin een verbinding wordt gelegd tussen privacy, informatieveiligheid, wetgeving als AVG en gegevensmanagement.
 • Gegevensontwikkelingen zoals AVG, ENSIA en eIDAS.
 • Datascience, big data en datagedreven sturing.

Voor wie?

De training Gegevensmanagement is bedoeld voor iedereen die een rol vervult rond gegevensmanagement. Denk aan gegevensmanagers, informatie- of IT-managers en consultants, architecten, CIO-officemedewerkers, programma-, project -en portfoliomanagers en bijvoorbeeld senior functioneel beheerders.

Aanpak

De training Gegevensmanagement is verdeeld over vier dagen met drie tot vier maanden doorlooptijd. De eerste twee aaneengesloten dagen zijn sterk gericht op de frameworks GEMMA en DAMA-DMBOK en op de verbinding met de eigen organisatie. De overige twee dagen worden ‘los’ verzorgd zodat u tussentijds de praktijkopdrachten kunt uitvoeren en mee terug kunt nemen naar de trainingsdagen.

Voor elke trainingssessie nodigen we een inspirerende gastspreker uit die u meer vertelt over implementatie of best practices rond gegevensmanagement. Daarnaast kent de training een gezonde afwisseling tussen theorie en praktijk: u gaat zelf aan de slag met alle instrumenten die beschikbaar zijn in de training.

Leerdoelen

Tijdens de training Gegevensmanagement krijgt u inzicht in de volgende onderdelen:

Gegevenslandschap

 • Gegevensverzamelingen: wat zijn dit, hoe creëert u ze en waarvoor kunt u ze gebruiken?
 • Processenoverzicht: wat is het nut hiervan?
 • Applicatielandschappen: wat zijn dit, hoe creëert u ze en waarvoor kunt u ze gebruiken?

Van elk onderdeel krijgt u voorbeelden aangereikt.

Gegevenscatalogus

 • Gegevenswoordenboek: wat is dit, hoe stelt u dit op en wat is het nut ervan?
 • Object-/entiteitenmodellen: wat zijn dit, hoe creëert u ze en waarvoor kunt u ze gebruiken?
 • Gegevenscatalogus: wat is dit, hoe stelt u deze samen en wat is het nut ervan?

Van elk onderdeel krijgt u voorbeelden aangereikt.

Kwaliteit

Wat verstaan we onder gegevenskwaliteit? Hierbij gaan we in op kwaliteitseisen, meting, auditrapport en verbetervoorstel. Ook bespreken we een aantal standaarden, waaronder ISO.

Governance

Hoe vertaalt u afspraken in rollen en instrumenten?

 • Gegevensleveringovereenkomsten: wat zijn dit, hoe stelt u ze op en hoe past u ze toe?
 • Richtlijnen: welke richtlijnen zijn er op gegevensgebied?
 • Terugmeldverplichtingen bij gebruik van basisregistraties.
 • Roadmap: hoe gaat u in de nabije toekomst om met gegevens en welke ontwikkelingen komen op uw organisatie af die van invloed zijn op uw gegevens?

Resultaten

Na afloop van de training Gegevensmanagement beschikt u over kennis van GEMMA/gegevensmanagement en andere toegelichte modellen. U kunt in eigen woorden uitleggen wat gegevensmanagement is en hoe dit kan bijdragen aan uw organisatie en projecten. Ook krijgt u inzicht in de verschillende gegevensmanagementrollen en uw positie daarin. U kent de instrumenten voor gegevensmanagement en kunt deze toepassen. Verder heeft u kennis van verschillende strategieën rondom gegevenskwaliteit, implementatie en het opzetten van een plan van aanpak. U weet met gegevensmanagement een centrale rol te vervullen in de verschillende gegevensontwikkelingen, zoals eIDAS, informatiebeveiliging/CISO, AVG/FG of de Ensia coördinator en begrijpt wat big data, datascience en datagedreven sturing inhouden.

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Groepsgrootte

7 - 18 deelnemers.

Trainers

Rosa-May Postma

Rosa-May Postma heeft brede ervaring op het gebied van gegevensmanagement en informatiemanagementprojecten. Door haar achtergrond in information science en data analytics is zij goed in staat de brug tussen strategische en operationele vraagstukken te slaan. Haar specialismen zijn: governance, inrichting van organisaties, privacy (waaronder AVG), informatieveiligheid, digitale innovatie en informatiegestuurd werken/ datagedreven sturing.

Wim Stolk (Stolk Informatiemanagement)

Wim Stolk is eigenaar van Stolk Informatiemanagement en specialist op het gebied van gegevensmanagement. Hij leverde onder andere een bijdrage aan de ontwikkeling van de NORA en GEMMA Gegevensmanagementkaternen. Ook heeft de samenwerking van Berenschot & Stolk Informatiemanagement geleid tot het jaarlijks vergelijkend onderzoek gegevensmanagement bij gemeenten, waarbij veel inzichten in best practices en ervaringen met implementatie worden onderzocht.

Data

De training is gepland op:

 • 11 mei, 12 mei, 9 juni en 6 juli 2020 van 9.30 tot 17.00 uur
 • 15 september, 16 september, 20 oktober en 11 november 2020 van 9.30 tot 17.00 uur

Uw investering

U betaalt voor deze opleiding:

 • Opleidingskosten: € 2.650,00
 • Arrangementskosten: € 171,50

Totaal: € 2.821,50 (vrijgesteld van btw(?)).

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden via de Berenschot Academy.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of 030 - 291 6917.


Berenschot Academy - Training Gegevensmanagement

Trainers

Rosa-May Postma - Training Gegevensmanagement: governance, tools en implementatie

Rosa-May Postma
Consultant

Deze training wordt in samenwerking met Stolk Informatiemanagement gegeven.

Review

“De opleiding gegevensmanagement geeft een goede basis om alle aspecten van gegevensmanagement binnen mijn gemeente op de rails te krijgen. In een relaxte sfeer, met kundige cursusleiders en geïnteresseerde medecursisten die je blik verbreden”. - M. Groels, Gegevensmanagement adviseur Gemeente Tilburg