Lean Six Sigma - Green Belt


Training

Six Sigma is een kwaliteitsmanagementbenadering om de operationele prestaties van een organisatie te verbeteren door gebreken in bedrijfsprocessen te identificeren en te verbeteren. De methode werd in de jaren ‘80 ontwikkeld door Motorola en kreeg meer bekendheid toen deze bij General Electric grootschalig werd toegepast en in enkele jaren tijd miljarden aan besparingen opleverde.

De zesdaagse Lean Six Sigma Green Belt-training is een vervolgopleiding van de Yellow Belt, waarbij u leert de Six Sigma-methode toe te passen in projecten bij klanten. Six Sigma, aangevuld met lean technieken, kan zowel in publieke als private sector worden toegepast.

Voor wie?

Duur

Investering

Locatie

Procesmanagers & projectleiders 6 dagen

€ 3.638,50

Utrecht

Programma

Tijdens de training ‘Lean Six Sigma - Green Belt’ wordt diep ingegaan op zowel Lean als Six Sigma met een nadruk op statistiek en change management. In zes dagen verdiept u aan de hand van uw eigen project, theorie en praktijkvoorbeelden uw kennis over Lean Six Sigma en hoe deze toe te passen. Hierbij komen in elke fase alle relevante technieken aan de orde.

Naast uw eigen project, worden de gezamenlijke opdrachten en voorbeelden tijdens de opleiding gekoppeld aan de management game LIRA. Dit is een bedrijfssimulatiespel voor 10 tot 15 personen, waarin u de rol van een autofabrikant met zijn klant en leverancier vervult. De situatie bij de autofabrikant is kritisch en veranderingen zijn noodzakelijk geworden. U heeft vier spelronden om de bedrijfsprocessen en de resultaten te verbeteren. Het doel van het bedrijf is een optimale klanttevredenheid (snelheid, kwaliteit en op tijd) en (vanzelfsprekend) een positief bedrijfsresultaat. Door in elke verbeterronde tussen de spelronde de technieken aangereikt in de opleiding toe te passen brengt u de Lean Six Sigma-methodiek en de tooling die daarbij hoort direct in praktijk!

De training wordt afgesloten met een test waarin uw opgedane kennis wordt getoetst.

Nota bene: de Green Belt-training vereist dat er een project uitgevoerd wordt, parallel aan het opleidingstraject.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor mensen die bekend zijn met de Six Sigma-methode en die verbeteren in hun DNA hebben zitten, maar meer tools en technieken zoeken om echt impact te realiseren.

Aanpak

Tijdens de training ‘Lean Six Sigma - Green Belt’ krijgt u uitleg over de vijf verschillende fasen van Six Sigma en de diverse lean begrippen en technieken die daarbij horen:

  • Define: project charter, rollen, VOB VOC, stakeholderanalyse, SIPOC. Deze fase mondt uit in een gedefinieerde en valide verbeterkans.
  • Measure: CTQ en operationele definitie, datatypen, basisstatistiek, control en specification limits. In deze fase worden de huidige procesprestaties gemeten.
  • Analyse: VSM en waste, ishikawa, hypotheses en toetsen, FMEA. De analyse biedt inzicht in de factoren die het proces het meest beïnvloeden.
  • Improve: process redesign, TAKT, LINE balancing, 5s, KPI, mini company, operationeel en visueel management, kanban/push pull/Poka Yoke, RASCI, SSM. Deze fase resulteert in een aantal geïmplementeerd verbetervoorstellen.
  • Control: control plan, FMEA, procedures en standaards. Deze fase is bedoeld om verbeteringen te borgen.

Daarnaast oefent u met de praktische toepassing van de theorie aan de hand van de management game LIRA.

Leerdoelen

Het doel van de training is:

  • Verdiepende kennis opdoen van Lean en Six Sigma
  • In staat zijn zelf een Lean Six Sigma Green Belt project uit te voeren
  • De gereedschappen van Lean en Six Sigma leren hanteren om projecten uit te voeren

Resultaten

Na deze training heeft u toepasbare kennis opgedaan met betrekking tot Lean en Six Sigma. U kunt hiermee Lean Six Sigma projecten uitvoeren. Tevens ontvangt u na het behalen van het examen een Green Belt-certificaat.

Groepsgrootte

8 - 20 deelnemers.

Trainer

Joes Wigman

Joes Wigman is Managing director bij Berenschot en gespecialiseerd in Operational Excellence. Volgens hem kan het altijd beter. Daarnaast heeft hij jarenlange ervaring met opdrachten in de maakindustrie en is hij sinds 2008 in het bezit van het Black Belt-certificaat.

Wouter Verbeek

Wouter Verbeek houdt zich als Senior consultant bij Berenschot bezig met het verbinden van mensen met techniek. Met zijn technische achtergrond helpt hij bedrijven om hun processen te verbeteren.

Data

Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk. Voor vragen kunt u contact opnemen met de Berenschot Academy via 030 - 291 6917.

Uw investering

U betaalt voor deze opleiding:

  • Opleidingskosten: € 3.385,00
  • Arrangementskosten: € 253,50

Totaal: € 3.638,50 (vrijgesteld van btw(?)).

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden via de Berenschot Academy.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of 030 - 291 6917.