Lean Six Sigma - Yellow Belt


Training

Six Sigma is een kwaliteitsmanagementbenadering om de operationele prestaties van een organisatie te verbeteren door gebreken in bedrijfsprocessen te identificeren en te verbeteren. De methode werd in de jaren ‘80 ontwikkeld door Motorola en kreeg meer bekendheid toen deze bij General Electric grootschalig werd toegepast en in enkele jaren tijd miljarden aan besparingen opleverde.

In deze tweedaagse Yellow Belt-training maakt u kennis met de basis van Lean Six Sigma en het belang van Operational Excellence. Na deze opleiding bent u in staat eenvoudige problemen door middel van de Lean Six Sigma-methodieken succesvol aan te pakken. Als Yellow Belt kunt u zelfstandig aan de slag met het oplossen van problemen of neemt u als teamlid deel aan grote Lean en/of Six Sigma-projecten.

Voor wie?

Duur

Investering

Locatie

Procesmanagers 2 dagen

€ 884,50

Utrecht

Programma

In de training ‘Lean Six Sigma - Yellow Belt’ maakt u aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden kennis met de verschillende fases van Six Sigma. Tevens komen in elke fase de relevante lean technieken aan de orde. Alle opdrachten en voorbeelden worden gekoppeld aan de management game LIRA. Dit is een bedrijfssimulatiespel voor 10 tot 15 personen, waarin u de rol van een autofabrikant met zijn klant en leverancier vervult. De situatie bij de autofabrikant is kritisch en veranderingen zijn noodzakelijk geworden. U heeft vier spelronden om de bedrijfsprocessen en de resultaten te verbeteren. Het doel van het bedrijf is een optimale klanttevredenheid (snelheid, kwaliteit en op tijd) en (vanzelfsprekend) een positief bedrijfsresultaat. Met behulp van deze game brengt u lean modellen en de Six Sigma-methodiek direct in praktijk! De training wordt afgesloten met een test waarin uw opgedane kennis wordt getoetst.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor mensen die verbeteren in hun DNA hebben zitten, maar meer tools en technieken zoeken om echt impact te realiseren.

Aanpak

Tijdens de training krijgt u uitleg over de vijf verschillende fasen van Six Sigma en de diverse lean begrippen en technieken die daarbij horen:

  • Define: project charter, rollen, VOB VOC, stakeholderanalyse, SIPOC. Deze fase mondt uit in een gedefinieerde en valide verbeterkans.
  • Measure: CTQ en operationele definitie, datatypen, basisstatistiek, control en specification limits. In deze fase worden de huidige procesprestaties gemeten.
  • Analyse: VSM en waste, ishikawa, hypotheses en toetsen, FMEA. De analyse biedt inzicht in de factoren die het proces het meest beïnvloeden.
  • Improve: process redesign, TAKT, LINE balancing, 5s, KPI, mini company, operationeel en visueel management, kanban/push pull/Poka Yoke, RASCI, SSM. Deze fase resulteert in een aantal geïmplementeerd verbetervoorstellen.
  • Control: control plan, FMEA, procedures en standaards. Deze fase is bedoeld om verbeteringen te borgen.

Daarnaast oefent u met de praktische toepassing van de theorie aan de hand van de management game LIRA.

Leerdoelen

Tijdens de training ‘Lean Six Sigma - Yellow Belt’ maakt u kennis met de verschillende fases van Six Sigma en krijgt inzicht in de relevante lean technieken per fase. Een Yellow Belt gaat zelfstandig aan de slag met het oplossen van problemen of neemt deel als projectlid in grote Lean en/of Six Sigma projecten.

Resultaten

Na afloop van de training bent u in staat om met behulp van de Six Sigma-methodiek aangevuld met lean technieken zelfstandig verbeterprojecten op te pakken. Hiermee kunt u effectief verbeteringen doorvoeren en stappen zetten richting Operational Excellence.

Tevens ontvangt u na het behalen van het examen een Yellow Belt-certificaat.

Groepsgrootte

8 - 20 deelnemers.

Trainers

Joes Wigman

Joes Wigman is Managing director bij Berenschot en gespecialiseerd in Operational Excellence. Volgens hem kan het altijd beter. Daarnaast heeft hij jarenlange ervaring met opdrachten in de maakindustrie en is hij sinds 2008 in het bezit van het Black Belt-certificaat.

Wouter Verbeek

Wouter Verbeek houdt zich als Senior consultant bij Berenschot bezig met het verbinden van mensen met techniek. Met zijn technische achtergrond helpt hij bedrijven om hun processen te verbeteren.

Data

Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk. Voor vragen kunt u contact opnemen met de Berenschot Academy via 030 - 291 6917.

Uw investering

U betaalt voor deze opleiding:

  • Opleidingskosten: € 795,00
  • Arrangementskosten: € 89,50

Totaal: € 884,50 (vrijgesteld van btw(?)).

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden via de Berenschot Academy.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of 030 - 291 6917.