Hoe word ik een toponderhandelaar?


Training

Onderhandelen doen we allemaal, elke dag. Wanneer we werkzaamheden verdelen, met een klant praten over een contract, met verschillende partijen aan tafel zitten en zelfs wanneer we nee moeten zeggen tegen onze leidinggevende. De helft van de tijd zijn wij ons er te weinig van bewust dat we in een onderhandeling zitten en als we al onderhandelen, doen we het vaak zoals we dat ‘altijd doen’. In de driedaagse training ‘Hoe word ik een toponderhandelaar’ van Tim Masselink, psycholoog, ervaren onderhandelcoach en coauteur van het boek Toponderhandelaars (2018), leert u op praktische en interactieve wijze effectief te onderhandelen. U wordt niet alleen bekwaam in het herkennen van onderhandelingen, maar krijgt er ook plezier in om optimale waarde uit alle onderhandelingen te gaan halen.

Voor wie?

Duur

Investering

Locatie

Professionals 3 dagen

€ 2.665,50

Utrecht

Programma

De training ‘Hoe word ik een toponderhandelaar?’ bestaat uit drie dagen, met daartussen enige ruimte zodat u de tijd heeft om te oefenen met uw persoonlijke leerdoelen. Voorafgaand aan de training krijgt u een persoonlijk intakegesprek met de trainer om uw persoonlijke leerdoelen en ambities door te spreken.

Dag 1: De essentie van het onderhandelen

 • Essentiële principes van het onderhandelen.
 • Onderhandelen in het dagelijks leven.
 • Leer nee zeggen.
 • Met zelfvertrouwen onderhandelingen ingaan.
 • Voorbereiding en strategie: Methodisch Onderhandelen.
 • Hoe u in plaats van praten over posities in belangen kunt leren denken.
 • Simulaties, feedback en reflectiesessies.
 • Persoonlijke oefening gelinkt aan de onderwerpen van de modules.

Dag 2: Effectief onderhandelen: de verdieping

 • Effectief omgaan met emotie tijdens onderhandelingen.
 • Lastige onderhandelingen weer overzichtelijk maken.
 • Vastlopers herkennen en voorkomen.
 • Vastgelopen gesprekken weer op de rit krijgen.
 • Simulaties, feedback en reflectiesessies.
 • Persoonlijke oefening gelinkt aan de onderwerpen van de modules.

Dag 3: Hoe word ik een toponderhandelaar?

 • Hoe te onderhandelen als je niet de machtigste bent aan tafel?
 • Effectieve beïnvloeding: gedragsinterventies om meer waarde te creëren.
 • Groepsdynamiek tijdens onderhandelen: je hoeft niet alles alleen te doen.
 • Situationeel onderhandelen.
 • Persoonlijk ontwikkeladvies.

Voor wie?

Deze training onderhandelen is bedoeld voor hoogopgeleide en ervaren professionals in zowel de profit- als de not-for-profitsector.

Aanpak

De training ‘Hoe word ik een toponderhandelaar’ combineert moderne inzichten op onderhandelen met veel aandacht voor uw eigen gedrag: de psychologie van het onderhandelen. De training heeft dan ook een sterke praktische insteek. Simulaties, reflectietools en verdieping vanuit de meest recente inzichten op onderhandelgebied zorgen ervoor dat u beter voorbereid en met meer zelfvertrouwen onderhandelingen tegemoet treedt. Tevens leert u uw onderhandelstijl aanpassen aan de situatie, zodat u uw eigen sterke punten zo effectief mogelijk kunt inzetten tijdens onderhandelingen. Verder is er volop ruimte voor discussie, interactie en uitwisseling van best practices tussen de deelnemers. De groepen zijn klein om persoonlijke feedback te garanderen.

Leerdoelen

De leerdoelen voor de training worden door middel van een persoonlijke telefonische intake geïdentificeerd. Iedere individuele deelnemer verbetert zijn eigen onderhandelvaardigheden op basis van een intakegesprek aan het begin van de training.

Resultaten

Aan het einde van de training heeft u een verrassende, nieuwe kijk op onderhandelen waardoor u onderhandelingssituaties herkent en meer waarde gaat halen uit iedere onderhandeling. U beschikt over het zelfvertrouwen om met meer grip en plezier lastige onderhandelingen in te gaan, hebt uw eigen onderhandelingsvaardigheden geoptimaliseerd en uw onderhandel-skillset verbreed. Tot slot hebt u meer inzicht in de psychologische dynamiek van het onderhandelen.

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Groepsgrootte

6 - 12 deelnemers.

Trainers

Tim Masselink

Tim Masselink is Senior consultant bij Berenschot en gespecialiseerd in complexe beïnvloedingsvraagstukken. Hij biedt mensen de tools om effectief met conflicten om te gaan en meer waarde te halen uit onderhandelingen. Daarnaast onderzocht hij hoe Nederlandse experts omgaan met gedrag en interactie tijdens onderhandelingen en schreef hierover het boek Toponderhandelaars.

Joris de Bie

Joris de Bie is Senior managing consultant bij Berenschot. Al meer dan 25 jaar begeleidt hij organisaties in het verbeteren van de performance van mens en organisatie. Met zijn ervaring in trainen, adviseren en begeleiden kan hij u de dynamiek van het onderhandelen bijbrengen, zodat u zelf een toponderhandelaar kunt worden.

André Vegter

André Vegter is associé bij Berenschot en houdt zich onder andere bezig met de vraag: ‘Wat is er voor nodig om strategie daadwerkelijk ten uitvoer te brengen?’ Samen met organisaties kijkt hij naar strategische keuzes om de organisatie toekomstklaar te maken met volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Data

Deze training vindt plaats op de volgende data:

 • Reeks 1: 21 november 2019, 19 december 2019 en 9 januari 2020 van 9.00 tot 17.00 uur

Uw investering

U betaalt voor deze opleiding:

 • Opleidingskosten: € 2.535,00*
 • Arrangementskosten: € 130,50

Totaal: € 2.665,20  (vrijgesteld van btw(?)).

*Alle deelnemers aan de training ontvangen een exemplaar van het boek Toponderhandelaars.

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden via de Berenschot Academy.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of 030 - 291 68 13.


Training onderhandelen - Hoe word ik een toponderhandelaar

Trainers

Tim Masselink - Training onderhandelen

Tim Masselink
Senior consultant

Joris de Bie - Training onderhandelen

Joris de Bie
Senior managing consultant

André Vegter - Training onderhandelen

André Vegter
Associé

Gerelateerde opleidingen