Politiek-bestuurlijke sensitiviteit


Training

Om als professional effectief te kunnen werken in een publieke organisatie, is het van belang dat u zich kunt verplaatsen in politici en bestuurders. Politiek-bestuurlijke sensitiviteit is dan ook een onmisbare competentie. Tijdens de training ‘Politiek-bestuurlijke sensitiviteit’ krijgt u meer zicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld van uw organisatie. Vervolgens leert u vanuit deze inzichten hoe u dit krachtenveld kunt beïnvloeden. U ontwikkelt meer gevoel voor de denkwijze van bestuurders en politici en krijgt meer zicht op het speelveld waarin zij moeten opereren. Zo leert u mogelijke gevoeligheden eerder herkennen en kunt u effectiever opereren.

Voor wie?

Duur

Data

Locatie

Openbaar bestuur 1 dag

19 december 2018

15 januari 2019

15 februari 2019

2 april 2019

Utrecht

Programma

In de training ‘Politiek-bestuurlijke sensitiviteit’ komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Politieke arena definiëren.
 • Wat is politiek-bestuurlijke sensitiviteit?
 • Inzicht in politieke en bestuurlijke verhoudingen.
 • Inschatten van politieke haalbaarheid.
 • Krachtenveldanalyse
 • Beïnvloeden van het krachtenveld.
 • Hoe adviseer ik bestuurders/politici?

U leert nadenken over de politiek-bestuurlijke gevoeligheid van uw eigen projecten en wordt bewust gemaakt van eventueel eigen vooroordelen ten aanzien van politiek Den Haag. Verder leert u een casus vanuit verschillende perspectieven te bekijken en krijgt u inzicht in de verschillen die er tussen groepen (politiek, ambtelijke organisatie, uitvoering) kunnen bestaan. Ook krijgt u handvatten aangereikt voor het beïnvloeden van de processen tussen politiek, beleid, media, maatschappij en uitvoering. Ter voorbereiding op de training wordt u gevraagd een intakeformulier met vragen in te vullen. Na afloop ontvangt u een boekje met de belangrijkste elementen uit de training.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor medewerkers van de Rijksoverheid, provincies, gemeenten, uitvoeringsinstanties, inspecties of andere organisaties die te maken hebben met politiek-bestuurlijke dynamiek en hier beter mee om willen leren gaan.

Aanpak

Tijdens deze training werkt u aan de hand van casuïstiek, die ingezet wordt om de theorie aan de praktijk te verbinden. Dit wordt steeds gecombineerd met praktijkvoorbeelden en ruimte voor reflectie op de eigen praktijk.

Leerdoelen

Tijdens de training ‘Politiek-bestuurlijke sensitiviteit’ krijgt u handvatten om uw politiek-bestuurlijke sensitiviteit en uw inzicht in politiek-bestuurlijke dynamiek te vergroten. Ook leert u hoe u het politiek-bestuurlijke krachtenveld in kaart kunt brengen en vervolgens kunt beïnvloeden.

Resultaten

Na afloop van de training hebt u meer zicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld van uw organisatie en kunt u op basis van deze inzichten dit krachtenveld beter beïnvloeden. Ook hebt u meer gevoel ontwikkeld voor de denkwijze van bestuurders en politici en meer zicht gekregen op het speelveld waarin zij moeten opereren. U herkent mogelijke gevoeligheden eerder en bent beter in staat om in een politiek-bestuurlijke omgeving effectief te opereren.

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Groepsgrootte

4 - 12 deelnemers.

Trainers

Hendrieneke Bolhaar

Hendrieneke Bolhaar is Managing consultant bij Berenschot. Met haar ervaring in crisiscommunicatie en politiek-bestuurlijk ingewikkelde kwesties heeft zij inzicht in het politiek-bestuurlijk krachtenveld. Ze is actief als projectleider, adviseur en trainer.

Robert Wester

Robert Wester is Senior managing consultant bij Berenschot en Sectorleider openbaar bestuur. Hij heeft jarenlange ervaring in het publieke domein en is dan ook gespecialiseerd in het politiek-bestuurlijke krachtenveld. Tevens is hij een ervaren communicatie-expert die  organisaties helpt met complexe strategische vraagstukken.

Teuni Scholthof

Teuni Scholthof is Consultant bij Berenschot en actief op het gebied van complexe politiek-bestuurlijke vraagstukken. Dankzij haar ruime politieke ervaring heeft ze altijd aandacht voor verhoudingen. Teuni is een bestuurskundige met politieke sensitiviteit, die haar kennis met enthousiasme deelt met anderen.

Praktische informatie

Voor deze training kunt u kiezen uit de volgende data:

 • 19 december 2018 van 9.00 tot 17.00 uur
 • 15 januari 2019 van 9.00 tot 17.00 uur
 • 15 februari 2019 van 9.00 tot 17.00 uur
 • 2 april 2019 van 9.00 tot 17.00 uur

U betaalt voor deze opleiding:

 • Opleidingskosten: € 595,00
 • Opslag vanwege btw-vrijstelling (6%): € 35,70
 • Arrangementskosten: € 48,50

Totaal: € 679,20 (vrijgesteld van btw(?)).

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of mail naar academy@berenschot.nl.

.


Berenschot Academy

Trainers

Poltiek_bestuurlijke_sensitiviteit_training_Hendrieneke_Bolhaar

Hendrieneke Bolhaar
Managing consultant

Poltiek_bestuurlijke_sensitiviteit_training_Robert_Wester

Robert Wester
Senior managing consultant

Poltiek_bestuurlijke_sensitiviteit_training_Teuni_Scholthof

Teuni Scholthof
Consultant