Politiek-bestuurlijke sensitiviteit


Training

Om als professional effectief te kunnen werken in een publieke organisatie, is het van belang dat u zich kunt verplaatsen in politici en bestuurders. Politiek-bestuurlijke sensitiviteit is dan ook een onmisbare competentie. Tijdens de training ‘Politiek-bestuurlijke sensitiviteit’ krijgt u meer zicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld van uw organisatie. Vervolgens leert u vanuit deze inzichten hoe u dit krachtenveld kunt beïnvloeden. U ontwikkelt meer gevoel voor de denkwijze van bestuurders en politici en krijgt meer zicht op het speelveld waarin zij moeten opereren. Zo leert u mogelijke gevoeligheden eerder herkennen en kunt u effectiever opereren.

Duur

Investering

Locatie

1 dag

€ 678,50

Utrecht

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor medewerkers van de Rijksoverheid, provincies, gemeenten, uitvoeringsinstanties, inspecties of andere organisaties die te maken hebben met politiek-bestuurlijke dynamiek en hier beter mee om willen leren gaan.

Resultaat

Na afloop van deze training heeft u meer zicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld van uw organisatie. U kunt u op basis van deze inzichten dit krachtenveld beter beïnvloeden. Ook heeft u meer gevoel ontwikkeld voor de denkwijze van bestuurders en politici. En u heeft meer zicht gekregen op het speelveld waarin zij moeten opereren. U herkent snel mogelijke gevoeligheden en bent beter in staat om in een politiek-bestuurlijke omgeving effectief te opereren.

Programma

U leert na te denken over de politiek-bestuurlijke gevoeligheid van uw eigen projecten en wordt bewust gemaakt van eventueel eigen vooroordelen. Via een eigen casus krijgt u inzicht in de belangen van de verschillende stakeholders (politiek, ambtelijke organisatie, uitvoering). Ook krijgt u handvatten voor het beïnvloeden van de processen tussen politiek, beleid, media, maatschappij en uitvoering.

De volgende onderwerpen staan op het programma:

 • Het definiëren van de politieke arena
 • Het begrip politiek-bestuurlijke sensitiviteit
 • De politieke en bestuurlijke verhoudingen
 • Het inschatten van de politieke haalbaarheid
 • De krachtenveldanalyse
 • Het beïnvloeden van het krachtenveld
 • Het adviseren van bestuurders en politici

Aanpak

Ter voorbereiding op de training wordt u gevraagd een intakeformulier met vragen in te vullen. Zo krijgen we een goed beeld van uw specifieke leerdoelen. Daar stemmen we de training op af. Tijdens deze training werkt u aan de hand van eigen casuïstiek. Daarmee verbinden we de theorie aan de praktijk en zorgen we voor reflectie op uw eigen handelen. Dit wordt steeds gecombineerd met andere praktijkvoorbeelden. Na afloop ontvangt u een boekje met de belangrijkste elementen uit de training.

Te behalen

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Groepsgrootte

8 - 12 deelnemers.

Trainers

Hendrieneke Bolhaar

Hendrieneke Bolhaar is Managing consultant bij Berenschot. Met haar ervaring in crisiscommunicatie en politiek-bestuurlijk ingewikkelde kwesties heeft zij inzicht in het politiek-bestuurlijk krachtenveld. Ze is actief als projectleider, adviseur en trainer.

Robert Wester

Robert Wester is Senior managing consultant en Sectorleider openbaar bestuur. Hij heeft jarenlange ervaring in het publieke domein en is dan ook gespecialiseerd in het politiek-bestuurlijke krachtenveld. Tevens is hij een ervaren communicatie-expert die  organisaties helpt met complexe strategische vraagstukken.

Teuni Scholthof

Teuni Scholthof is Consultant bij Berenschot en actief op het gebied van complexe politiek-bestuurlijke vraagstukken. Dankzij haar ruime politieke ervaring heeft ze altijd aandacht voor verhoudingen. Teuni is een bestuurskundige met politieke sensitiviteit, die haar kennis met enthousiasme deelt met anderen.

Data

De training is gepland op:

 • 17 september van 9.30 tot 17.00 uur (VOL)
 • 27 november van 09.30 tot 17.00 uur
 • 16 februari 2021 van 09.30 tot 17.00 uur
 • 22 april 2021 van 09.30 tot 17.00 uur
 • 22 juni 2021 van 09.30 tot 17.00 uur

Uw investering

U betaalt voor deze opleiding:

 • Opleidingskosten: € 630,00
 • Arrangementskosten: € 48,50

Totaal: € 678,50 (vrijgesteld van btw(?)).

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden via de Berenschot Academy.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of 030 - 291 6917.


Berenschot Academy - Training Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Trainers

Hendrieneke Bolhaar - Training Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Hendrieneke Bolhaar
Managing consultant

Teuni Scholthof - Training Politiek-bestuurlijke sensitiviteit Teuni Scholthof
Consultant
Robert Wester - Training Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Robert Wester
Senior managing consultant