Politiek-bestuurlijke sensitiviteit


Training

Om als professional effectief te kunnen werken in een publieke organisatie, is het van belang dat u zich kunt verplaatsen in politici en bestuurders. Politiek-bestuurlijke sensitiviteit is dan ook een onmisbare competentie. Tijdens de training ‘Politiek-bestuurlijke sensitiviteit’ krijgt u meer zicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld van uw organisatie. Vervolgens leert u vanuit deze inzichten hoe u dit krachtenveld kunt beïnvloeden. U ontwikkelt meer gevoel voor de denkwijze van bestuurders en politici en krijgt meer zicht op het speelveld waarin zij moeten opereren. Zo leert u mogelijke gevoeligheden eerder herkennen en kunt u effectiever opereren.

Voor wie?

Duur

Investering

Locatie

Openbaar bestuur 1 dag

€ 678,50

Utrecht

Programma

In de training ‘Politiek-bestuurlijke sensitiviteit’ komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Politieke arena definiëren.
 • Wat is politiek-bestuurlijke sensitiviteit?
 • Inzicht in politieke en bestuurlijke verhoudingen.
 • Inschatten van politieke haalbaarheid.
 • Krachtenveldanalyse
 • Beïnvloeden van het krachtenveld.
 • Hoe adviseer ik bestuurders/politici?

U leert nadenken over de politiek-bestuurlijke gevoeligheid van uw eigen projecten en wordt bewust gemaakt van eventueel eigen vooroordelen ten aanzien van politiek Den Haag. Verder leert u een casus vanuit verschillende perspectieven te bekijken en krijgt u inzicht in de verschillen die er tussen groepen (politiek, ambtelijke organisatie, uitvoering) kunnen bestaan. Ook krijgt u handvatten aangereikt voor het beïnvloeden van de processen tussen politiek, beleid, media, maatschappij en uitvoering. Ter voorbereiding op de training wordt u gevraagd een intakeformulier met vragen in te vullen. Na afloop ontvangt u een boekje met de belangrijkste elementen uit de training.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor medewerkers van de Rijksoverheid, provincies, gemeenten, uitvoeringsinstanties, inspecties of andere organisaties die te maken hebben met politiek-bestuurlijke dynamiek en hier beter mee om willen leren gaan.

Aanpak

Tijdens deze training werkt u aan de hand van casuïstiek, die ingezet wordt om de theorie aan de praktijk te verbinden. Dit wordt steeds gecombineerd met praktijkvoorbeelden en ruimte voor reflectie op de eigen praktijk.

Leerdoelen

Tijdens de training ‘Politiek-bestuurlijke sensitiviteit’ krijgt u handvatten om uw politiek-bestuurlijke sensitiviteit en uw inzicht in politiek-bestuurlijke dynamiek te vergroten. Ook leert u hoe u het politiek-bestuurlijke krachtenveld in kaart kunt brengen en vervolgens kunt beïnvloeden.

Resultaten

Na afloop van de training hebt u meer zicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld van uw organisatie en kunt u op basis van deze inzichten dit krachtenveld beter beïnvloeden. Ook hebt u meer gevoel ontwikkeld voor de denkwijze van bestuurders en politici en meer zicht gekregen op het speelveld waarin zij moeten opereren. U herkent mogelijke gevoeligheden eerder en bent beter in staat om in een politiek-bestuurlijke omgeving effectief te opereren.

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Groepsgrootte

8 - 12 deelnemers.

Trainers

Hendrieneke Bolhaar

Hendrieneke Bolhaar is Managing consultant bij Berenschot. Met haar ervaring in crisiscommunicatie en politiek-bestuurlijk ingewikkelde kwesties heeft zij inzicht in het politiek-bestuurlijk krachtenveld. Ze is actief als projectleider, adviseur en trainer.

Jan van Leijenhorst

Jan van Leijenhorst is werkzaam als Managing Consultant bij Berenschot. Hij is opgeleid als psycholoog, maar uiteindelijk gepokt en gemazeld in de lokale politiek en de bestuurlijke praktijk. In zijn trainingen neemt hij zijn ervaring mee als politicus, als wethouder in de gemeente Utrecht, als hoofd bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en als toezichthouder.

Robert Wester

Robert Wester is Senior managing consultant en Sectorleider openbaar bestuur. Hij heeft jarenlange ervaring in het publieke domein en is dan ook gespecialiseerd in het politiek-bestuurlijke krachtenveld. Tevens is hij een ervaren communicatie-expert die  organisaties helpt met complexe strategische vraagstukken.

Teuni Scholthof

Teuni Scholthof is Consultant bij Berenschot en actief op het gebied van complexe politiek-bestuurlijke vraagstukken. Dankzij haar ruime politieke ervaring heeft ze altijd aandacht voor verhoudingen. Teuni is een bestuurskundige met politieke sensitiviteit, die haar kennis met enthousiasme deelt met anderen.

Lennart de Jong

Lennart de Jong is Senior consultant op het gebied van strategische communicatie. Als bestuurskundige heeft hij veel ervaring opgedaan in het lokaal bestuur, onder andere door zijn werk als woordvoerder van de burgemeester van Rotterdam. Hij heeft daardoor goed inzicht ontwikkeld in politiek-bestuurlijke verhoudingen, (crisis)communicatie en advisering.

Data

De training is gepland op:

 • 12 mei van 9.30 tot 17.00 uur
 • 17 september van 9.30 tot 17.00 uur

Uw investering

U betaalt voor deze opleiding:

 • Opleidingskosten: € 630,00
 • Arrangementskosten: € 48,50

Totaal: € 678,50 (vrijgesteld van btw(?)).

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden via de Berenschot Academy.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of 030 - 291 6917.


Berenschot Academy - Training Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Trainers

Hendrieneke Bolhaar - Training Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Hendrieneke Bolhaar
Managing consultant

Jan van Leijenhorst_klein

Jan van Leijenhorst
Managing consultant

Robert Wester - Training Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Robert Wester
Senior managing consultant

Teuni Scholthof - Training Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Teuni Scholthof
Consultant

Lennart de Jong
Senior consultant