Succesvol projectmanagement bij de overheid (gevorderden)


Training

Waar eenvoudige projecten goed te managen zijn, valt het bij complexe projecten niet altijd mee om deze binnen budget en conform planning uit te voeren. Bijvoorbeeld omdat de samenwerking stroever verloopt dan verwacht. Dus hoe zorgt u ervoor dat u een complex project succesvol leidt en afrondt? In de training ‘Succesvol projectmanagement bij de overheid (gevorderden)’ leert u hoe u als ervaren projectleider mooie resultaten kunt behalen waar u, uw opdrachtgever en uw teamleden tevreden over zijn. Bijvoorbeeld door uw project goed te structureren, de resultaten goed te definiëren, het beste uit uw team te halen en door effectief risico- en stakeholdermanagement. Dankzij deze vaardigheden op het gebied van projectmanagement krijgt u meer grip op complexe projecten.

Voor wie?

Duur

Investering

Locatie

Ervaren projectleiders bij overheden 2 dagen

€ 1.464,50

Utrecht

Programma

In de training ‘Succesvol projectmanagement bij de overheid (gevorderden)’ gaat u aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden zelf aan de slag met het structureren en inrichten van uw project en projectorganisatie. De training beslaat twee dagen. Op de eerste dag ligt de focus vooral op de structuur en het opstarten van een project. Ook leert u risicomanagement uit te voeren en ervaart u hoe u situationeel kunt leidinggeven. Verder gaat u in deelgroepen aan de slag met het organiseren van een project start-up. Tijdens de tweede dag staat de ochtend in het teken van de verbinding met de opdrachtgever en stakeholders (proces- en stakeholdermanagement). ‘s Middags is er ruimte voor verdiepende onderwerpen, zoals projectmanagementmethoden, integriteit van de projectleider en intercultureel projectmanagement. U en de andere deelnemers bepalen welke onderwerpen aan bod komen.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor ervaren projectleiders bij gemeenten en andere overheden die hun complexe projecten succesvol willen afronden. In deze training leert u aan de hand van uw eigen praktijk hoe u vaardigheden op het gebied van projectmanagement effectief kunt inzetten. We veronderstellen dat u beschikt over de basisvaardigheden op het gebied van projectmanagement.

Aanpak

In de training ‘Succesvol projectmanagement bij de overheid (gevorderden)’ gebruiken we zo veel mogelijk actieve werkvormen: niet praten, maar doen! U krijgt de methode ‘Projectmatig creëren’ als theoretisch kader en het boek ‘Better Practices of Project Management’ als achtergrondinformatie. Onze jarenlange ervaring met projectmanagement is de basis van deze training. We spitsen de training toe op de projecten van u en uw collega-projectleiders. Waar mogelijk nemen we persoonlijke leerwensen mee. Zo kunt u het geleerde direct toepassen in de praktijk. Vooraf inventariseren we uw ervaring, leerwensen en leiderschapsstijl. Na afloop ontvangt u hand-outs met casusbeschrijvingen.

Leerdoelen

Bij deze training staan de volgende leerdoelen centraal:

 • Scherp definiëren van doel en resultaat met behulp van functiedenken;
 • Planning in deelprojecten;
 • Organiseren van een effectieve project start-up;
 • Succesvolle projectteams op basis van situationeel leidinggeven;
 • Inrichten van adequaat risicomanagement;
 • Uitvoeren van effectief stakeholdermanagement;
 • Managen van processen versus managen van projecten;
 • Schrijven en beoordelen van een goed projectplan;
 • Toepassen van de juiste projectmanagementmethode;
 • Gedrag en integriteit van de projectleider (optioneel);
 • Omgaan met intercultureel projectmanagement (optioneel).

Resultaten

Na afloop van de training ‘Succesvol projectmanagement bij de overheid (gevorderden)’ bent u in staat de juiste methoden en technieken van projectmanagement toe te passen, gestructureerd en resultaatgericht projecten aan te sturen en kunt u een effectievere projectorganisatie opzetten.

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Groepsgrootte

8 - 14 deelnemers.

Trainers

Aafke van den Borne

Aafke van den Borne is Senior consultant bij Berenschot. Haar opdrachten zijn divers en altijd gericht op ontwikkeling, zowel van organisaties als van mensen. Ze doet dit vanuit verschillende rollen, zoals trainer, projectleider, coach en adviseur.

Tineke Beemster

Tineke Beemster is Senior consultant bij Berenschot. Haar expertise ligt in het implementeren van verbeteringen in structuur en processen met een groot verandercomponent. Dat doet zij als adviseur, procesbegeleider en projectmanager, waarbij ze als ’blauwe’ structuurdenker de harde kant (structuur en processen) hand in hand laat gaan met de zachte kant (de mensen).

Jesse Wiltink

Jesse Wiltink is Senior consultant bij Berenschot. Hij werkt hoofdzakelijk aan transities en samenwerkingsvraagstukken die te maken hebben met energie, water en ruimte. Hij heeft veel ervaring op gedaan met het begeleiden van, en werken in, programma-, project- en procesteams. In de rol van trainer koppelt Jesse deze praktijkervaring aan de theorie, zodat de trainingen nog meer gaan leven.

Data

Voor deze training kunt u kiezen uit de volgende data:

 • 12 november en 10 december 2019 van 9.00 tot 17.00 uur

Uw investering

U betaalt voor deze opleiding:

 • Opleidingskosten: € 1.375,00
 • Arrangementskosten: € 89,50

Totaal: € 1.464,50 (vrijgesteld van btw(?)).

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden via de Berenschot Academy.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of 030 - 291 68 13.


Berenschot Academy - Training projectmanagement bij de overheid (gevorderden)

Trainers

Jesse Wiltink_klein

Jesse Wiltink
Senior consultant

Tineke Beemster - Training projectmanager

Tineke Beemster
Senior consultant

Aafke van den Borne - Training projectmanager

Aafke van den Borne
Senior consultant