Succesvol projectmanagement bij de overheid (beginners)


Training

Te vaak gaan projecten binnen de overheid mis, kosten ze meer geld of meer tijd, of loopt de samenwerking spaak. Wat is het geheim van een succesvol project? In de training ‘Succesvol projectmanagement bij de overheid (beginners)’ leert u hoe u als beginnend projectleider binnen de overheid een mooi resultaat kunt realiseren. Een resultaat waar u, uw opdrachtgever en uw teamleden echt tevreden over kunnen zijn. Bijvoorbeeld door rust en structuur in uw project te creëren en door haalbare afspraken te maken met uw opdrachtgever en teamleden. Dankzij deze basisvaardigheden op het gebied van projectmanagement krijgt u meer grip op uw project.

Voor wie?

Duur

Investering

Locatie

Beginnende projectleiders overheden 2 dagen

€ 1.244,50

Utrecht

Programma

In de training ‘Succesvol projectmanagement bij de overheid (beginners)’ gaat u na telkens een korte uitleg over de theorie zelf aan de slag met het structureren en inrichten van uw project en projectorganisatie. De training beslaat twee dagen. Op de eerste dag gaat u vooral aan de slag met de structuur van een project en de rol van de projectleider. De tweede dag leert u meer over een effectieve organisatie van uw project, opdrachtgever, projectteam en stakeholders. Hiertoe werkt u samen met een andere deelnemer aan een case. Daarbij oefent u met het verkrijgen van commitment voor het realiseren van producten, en werkt u in een rollenspel uit hoe u om kan gaan met een (dreigende) overschrijding van uw deadline en budget. Ook gaat u aan de slag met het analyseren van risico’s en stakeholders binnen een project en leert u die te managen.

Voor wie?

Deze training projectmanagement is bedoeld voor beginnende projectleiders bij gemeenten en andere overheden, die hun project goed willen managen en succesvol willen afronden. In deze training leert u aan de hand van uw eigen praktijk hoe u basisvaardigheden op het gebied van projectmanagement effectief kunt inzetten.

Aanpak

Bij de training ‘Succesvol projectmanagement bij de overheid (beginners)’ gebruiken we zoveel mogelijk actieve werkvormen: niet praten, maar doen! U krijgt de methode ‘Projectmatig creëren’ aangeboden als theoretisch kader en kunt tevens een beroep doen op onze jarenlange ervaring met projectmanagement. Om aan te sluiten bij uw eigen praktijk, spitsen we alle theorie en oefeningen toe op de projecten van u en uw collega-projectleiders. Waar mogelijk nemen we ook persoonlijke leerwensen mee. Zo kunt u het geleerde direct toepassen in de praktijk. Vooraf vragen we u naar uw ervaring en leerwensen. Na afloop ontvangt u hand-outs met casusbeschrijvingen.

Leerdoelen

Tijdens de training leert u hoe u het beste uw project en projectorganisatie kunt structureren en inrichten. Door te oefenen met praktische cases, ontdekt u verder hoe u zaken rond uw project, opdrachtgever, projectteam en stakeholders het meest effectief kunt organiseren, zoals:

 • Onderscheid doel en resultaat
 • Verhouding tussen project- en lijnmanagement
 • Product Breakdown Structure
 • Projectplanning en –bewaking
 • Delegeren aan teamleden
 • Omgaan met de opdrachtgever
 • Risicomanagement
 • Stakeholdermanagement.

Resultaten

Na afloop van de training ‘Succesvol projectmanagement bij de overheid (beginners)’ hebt u meer grip op projecten en beschikt u over de basisvaardigheden om een project met goed resultaat af te ronden.

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Groepsgrootte

6 - 14 deelnemers.

Trainers

Aafke van den Borne

Aafke van den Borne is Senior consultant bij Berenschot. Haar opdrachten zijn divers en altijd gericht op ontwikkeling, zowel van organisaties als van mensen. Ze doet dit vanuit verschillende rollen, zoals trainer, projectleider, coach en adviseur.

Tineke Beemster

Tineke Beemster is Senior consultant bij Berenschot. Haar expertise ligt in het implementeren van verbeteringen in structuur en processen met een groot verandercomponent. Dat doet zij als adviseur, procesbegeleider en projectmanager, waarbij ze als ’blauwe’ structuurdenker de harde kant (structuur en processen) hand in hand laat gaan met de zachte kant (de mensen).

Ymke van Zwet

Ymke van Zwet is Junior consultant bij Berenschot.  Als adviseur houdt zij zich bezig met het ondersteunen van bedrijven bij innovatiemanagement. Ymke heeft zich de afgelopen jaren verdiept in scrum en is gecertificeerd product owner. Haar kracht ligt in het uitdenken en in goede banen leiden van innovaties.

Data

De training is gepland op:

 • 14 april en 12 mei 2020 van 9.30 tot 17.00 uur
 • 8 september en 13 oktober 2020 van 9.30 tot 17.00 uur
 • 19 november en 17 december 2020 van 9.30 tot 17.00 uur

Uw investering

U betaalt voor deze opleiding:

 • Opleidingskosten: € 1.155,00
 • Arrangementskosten: € 89,50

Totaal: € 1.244,50 (vrijgesteld van btw(?)).

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden via de Berenschot Academy.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of 030 - 291 6917.