Succesvol projectmanagement bij de overheid (beginners)


Training

Te vaak gaan projecten binnen de overheid mis, kosten ze meer geld of meer tijd, of loopt de samenwerking spaak. Wat is het geheim van een succesvol project? In de training ‘Succesvol projectmanagement bij de overheid (beginners)’ leert u hoe u als beginnend projectleider binnen de overheid een mooi resultaat kunt realiseren. Een resultaat waar u, uw opdrachtgever en uw teamleden echt tevreden over kunnen zijn. Bijvoorbeeld door rust en structuur in uw project te creëren en door haalbare afspraken te maken met uw opdrachtgever en teamleden. Dankzij deze basisvaardigheden op het gebied van projectmanagement krijgt u meer grip op uw project.

Voor wie?

Duur

Data

Locatie

Beginnende projectleiders overheden 2 dagen

23 januari & 13 februari 2019

20 maart & 17 april 2019

Utrecht

Programma

In de training ‘Succesvol projectmanagement bij de overheid (beginners)’ gaat u na telkens een korte uitleg over de theorie zelf aan de slag met het structureren en inrichten van uw project en projectorganisatie. De training beslaat twee dagen. Op de eerste dag gaat u vooral aan de slag met de structuur van een project en de rol van de projectleider. De tweede dag leert u meer over een effectieve organisatie van uw project, opdrachtgever, projectteam en stakeholders. Hiertoe werkt u samen met een andere deelnemer aan een case. Daarbij oefent u met het verkrijgen van commitment voor het realiseren van producten, en werkt u in een rollenspel uit hoe u om kan gaan met een (dreigende) overschrijding van uw deadline en budget. Ook gaat u aan de slag met het analyseren van risico’s en stakeholders binnen een project en leert u die te managen.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor beginnende projectleiders bij gemeenten en andere overheden, die hun project goed willen managen en succesvol willen afronden. In deze training leert u aan de hand van uw eigen praktijk hoe u basisvaardigheden op het gebied van projectmanagement effectief kunt inzetten.

Aanpak

Bij de training ‘Succesvol projectmanagement bij de overheid (beginners)’ gebruiken we zoveel mogelijk actieve werkvormen: niet praten, maar doen! U krijgt de methode ‘Projectmatig creëren’ aangeboden als theoretisch kader en kunt tevens een beroep doen op onze jarenlange ervaring met projectmanagement. Om aan te sluiten bij uw eigen praktijk, spitsen we alle theorie en oefeningen toe op de projecten van u en uw collega-projectleiders. Waar mogelijk nemen we ook persoonlijke leerwensen mee. Zo kunt u het geleerde direct toepassen in de praktijk. Vooraf vragen we u naar uw ervaring en leerwensen. Na afloop ontvangt u hand-outs met casusbeschrijvingen.

Leerdoelen

Tijdens de training leert u hoe u het beste uw project en projectorganisatie kunt structureren en inrichten. Door te oefenen met praktische cases, ontdekt u verder hoe u zaken rond uw project, opdrachtgever, projectteam en stakeholders het meest effectief kunt organiseren, zoals:

 • Onderscheid doel en resultaat
 • Verhouding tussen project- en lijnmanagement
 • Product Breakdown Structure
 • Projectplanning en –bewaking
 • Delegeren aan teamleden
 • Omgaan met de opdrachtgever
 • Risicomanagement
 • Stakeholdermanagement.

Resultaten

Na afloop van de training ‘Succesvol projectmanagement bij de overheid (beginners)’ hebt u meer grip op projecten en beschikt u over de basisvaardigheden om een project met goed resultaat af te ronden.

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Groepsgrootte

8 - 14 deelnemers.

Trainers

Annette de Boer

Annette de Boer is Senior managing consultant bij Berenschot. Als projectleider, onderzoeker en trainer houdt zij zich bezig met strategieontwikkeling, (crisis)management, incident- en beleidsevaluaties, samenwerkingsvraagstukken en organisatie-inrichting. Met haar ervaring als manager bij de overheid en adviseur bij Berenschot kan zij u helpen om meer grip op uw project te krijgen.

Bram Brouwer

Bram Brouwer is Managing director bij Berenschot en gespecialiseerd in ruimtelijke samenwerkings- en verandervraagstukken. Hij heeft daarbij jarenlange kennis van en ervaring met project-, proces-, en programmamanagement. Momenteel werkt hij onder andere aan vraagstukken op het gebied van de energietransitie en de Omgevingswet.

Sander Steenstraten

Sander Steenstraten is Senior consultant bij Berenschot en heeft ervaring met het uitvoeren van een groot aantal projecten op het gebied van organisatieontwerp, planning & productiviteit en optimalisatie van werkkapitaal. Hij haalt daarbij veel energie uit het doorgronden van het hoe en waarom.

Aafke van den Borne

Aafke van den Borne is Senior consultant bij Berenschot. Haar opdrachten zijn divers en altijd gericht op ontwikkeling, zowel van organisaties als van mensen. Ze doet dit vanuit verschillende rollen, zoals trainer, projectleider, coach en adviseur.

Tineke Beemster

Tineke Beemster is Senior consultant bij Berenschot. Haar expertise ligt in het implementeren van verbeteringen in structuur en processen met een groot verandercomponent. Dat doet zij als adviseur, procesbegeleider en projectmanager, waarbij ze als ’blauwe’ structuurdenker de harde kant (structuur en processen) hand in hand laat gaan met de zachte kant (de mensen).

Praktische informatie

Voor deze training kunt u kiezen uit de volgende data:

 • 23 januari 2019 en 13 februari 2019 van 9.00 tot 17.00 uur
 • 20 maart 2019 en 17 april 2019 van 9.00 tot 17.00 uur

U betaalt voor deze opleiding:

 • Opleidingskosten: € 1.095,00
 • Opslag vanwege btw-vrijstelling (6%): € 65,70
 • Arrangementskosten: € 89,50

Totaal: € 1.250,20 (vrijgesteld van btw(?)).

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of mail naar academy@berenschot.nl.


Berenschot Academy

Trainers

Grip_op_project_training_Annette_de_Boer

Annette de Boer
Senior managing consultant

Grip_op_project_training_Bram_Brouwer

Bram Brouwer
Managing director

Grip_op_project_training_Sander_Steenstraten

Sander Steenstraten
Senior consultant

Grip_op_project_training_Aafke_van_den_Borne

Aafke van den Borne
Senior consultant

Grip_op_project_training_Tineke_Beemster

Tineke Beemster
Senior consultant