Strategische personeelsplanning


Opleiding

Een evenwichtig en competent personeelsbestand is essentieel voor het realiseren van uw organisatiedoelstellingen. De juiste mens op de juiste plek, die op het juiste moment de juiste dingen doet. Het liefst ook nog tegen de juiste kosten. Maar uw organisatie en de omgeving veranderen continu – en daarmee ook de eisen aan het personeel. In deze opleiding krijgt u  handvatten om samen met het topmanagement, lijnmanagement en HR de cyclus van strategische personeelsplanning te doorlopen en grip te krijgen op uw toekomstig personeelsbestand. Daarnaast leert u hoe u de cyclus in uw eigen organisatie kunt inrichten en implementeren, zodat u dit proces zelfstandig en succesvol kunt uitvoeren. We organiseren deze opleiding in samenwerking met Avans+.

Duur

Investering

Locatie

3 dagen

€ 2.600,00

Utrecht

Voor wie?

De leergang ‘Strategische personeelsplanning’ is bedoeld voor HR-managers, HR-businesspartners en leidinggevenden uit de business. Deelnemers beschikken minimaal over een hbo- of universitaire bacheloropleiding.

Resultaat

Na afloop van deze opleiding bent u samen met het management in staat zelfstandig de cyclus van strategische personeelsplanning te doorlopen voor een afdeling of de gehele organisatie. U heeft scherp wat strategische personeelsplanning is, welke HR-interventies nodig zijn om de gewenste resultaten te bereiken en hoe u de effectiviteit van strategische personeelsplanning kunt monitoren en evalueren.

Programma

Het programma bestaat uit drie dagen:

Dag 1

U maakt kennis met strategische personeelsplanning (SPP) en welke resultaten het oplevert. Daarnaast leert u de juiste voorbereidingen te treffen voor een succesvolle strategische personeelsplanning. Ook leert u relevante externe en interne ontwikkelingen in kaart te brengen en ervaart welke impact deze hebben op het werk, oftewel de producten en diensten van uw organisatie. Na deze module krijgt u huiswerk mee voor het maken van een kwantitatieve analyse.

Dag 2

U gaat aan de slag met vlootschouwen. Daarnaast leert u hoe u deze training binnen uw eigen organisatie kunt faciliteren. Vervolgens oefent u met het analyseren van de gap (kloof) tussen het benodigde en huidige personeel in termen van kwaliteit, kwantiteit, personeelsmix en kosten. Daarnaast leert u aanvullende analyses uit te voeren op het personeelsbestand bij ongewijzigd beleid. U leert de gap tussen het benodigde en aanwezige personeel te vertalen naar oplossingsrichtingen en hier prioriteiten in te stellen. Op basis van deze abstracte prioriteiten leert u vervolgens concrete HR-acties en interventies te bepalen en monitoren.

Dag 3

U leert hoe u HR-acties en ‑interventies tot leven kunt brengen, te monitoren en te evalueren. Ook het borgen van de strategische personeelsplanningscyclus in de organisatie komt aan de orde. U leert de belangrijkste factoren die bijdragen aan het doorleven van een succesvolle SPP-cyclus. U brengt de belangrijkste stakeholders in kaart en traint verschillende technieken om stakeholders effectief te beïnvloeden. Verder gaat u aan de slag om alle opgedane kennis in de praktijk te brengen met een case.

Aanpak

Het Berenschot-model voor strategische personeelsplanning dient als fundament voor de leergang ‘Strategische personeelsplanning’. Dit veelbeproefde model wordt continu doorontwikkeld en is een uitstekend instrument om grip te krijgen op de toekomstige personeelsbehoefte. Daarnaast maakt u kennis met door ons ontwikkelde Excel-tools voor kwantitatieve en kwalitatieve analyses, die u naderhand zelfstandig kunt gebruiken. Na afloop van elke module wordt het lesmateriaal online aangeboden.

Te behalen

Na het afronden van deze leergang ontvangt u een officieel certificaat van deelname.

Groepsgrootte

4 - 12 deelnemers.

Overig

Voor deze opleiding hebben wij de handen ineen geslagen met Avans+. Avans+ richt zich met ruim 200 postbachelor- en masteropleidingen op professionals die meer uit zichzelf wil halen op zowel professioneel, als persoonlijk vlak. Wij delen graag onze jarenlange kennis en expertise met u via vanuit de wetenschap onderbouwde, praktijk- en oplossingsgerichte opleidingen. Samen met Avans+ zetten we in op uw ontwikkeling.

Trainers

Steven Marshall

Steven Marshall is Senior consultant bij Berenschot. Hij helpt HR-afdelingen met het realiseren van beter onderbouwde beslissingen, adviezen en beleid. De ‘harde kant van HRM’ is zijn specialisatie en hij ziet het vergroten van de impact van HRM op organisatieresultaten als zijn persoonlijke missie.

Tineke Beemster

Tineke Beemster is Senior consultant bij Berenschot. Haar expertise ligt in het implementeren van verbeteringen in structuur en processen met een groot verandercomponent. Dat doet zij als adviseur, procesbegeleider en projectmanager, waarbij ze als ’blauwe’ structuurdenker de harde kant (structuur en processen) hand in hand laat gaan met de zachte kant (de mensen).

Laura Keijzer

Laura Keijzer houdt zich als Senior consultant bij Berenschot bezig met vraagstukken op het gebied van strategisch HRM. Ze helpt organisaties op weg om hun medewerkers productief, gezond en gelukkig te kunnen laten werken. Eén van haar specialisaties betreft het duurzaam inzetbaar houden van medewerkers.

Sanne van den Bosch

Sanne van den Bosch is Managing director bij Berenschot. Ze begeleidt organisaties bij het opstellen van een HR-strategie en ondersteunt hen bij het opstellen en implementeren van HR-beleid, instrumenten en processen. Haar specialisatie ligt onder andere in vraagstukken omtrent strategische personeelsplanning, competentiemanagement, duurzame inzetbaarheid en talentontwikkeling.

Data en locatie

  • Data voor 2021 volgen. Houdt de website in de gaten.
  • Deze leergang wordt ook aangeboden als avondprogramma van 8 bijeenkomsten. Informeer naar de mogelijkheden via het contactformulier of bel naar 030 - 291 6917.

Investering

U betaalt voor deze opleiding:

  • Opleidingskosten: € 2.450,00
  • Arrangementskosten: € 150,00

Totaal: € 2.600,00 (vrijgesteld van btw(?)).

* N.B. Dit is exclusief bijkomende kosten van €30,- voor de door uzelf aan te schaffen literatuur.

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden via de Berenschot Academy.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem contact op via het contactformulier of 030 - 291 6917.


Berenschot Academy - Leergang Strategische personeelsplanning

Trainers

Steven Marshall - Opleiding strategische personeelsplanning

Steven Marshall
Senior consultant

Tineke Beemster_klein Tineke Beemster
Senior consultant
Laura Keijzer - Opleiding Strategische personeelsplanning

Laura Keijzer
Senior consultant

Sanne van den Bosch - Opleiding strategische personeelsplanning

Sanne van den Bosch
Managing director

avanspluslogo

HR-webinars

Weinig tijd en toch behoefte aan kwalitatieve inspiratie als HR-professional?