Onderzoek: Wie verdient wat?

Gepubliceerd op 21 april 2016

Het jaarlijkse onderzoek van Berenschot en Elsevier, dat al sinds het begin van deze eeuw wordt uitgevoerd, biedt een overzicht van 257 functies plus beloningen. Samen vormen deze een dwarsdoorsnede van de bedragen die werkend Nederland verdiende in 2015.

Eindelijk kregen werknemers er weer serieus salaris bij in 2015, gemiddeld 2,21 procent. Overheidsdienaren waren zelfs beter af, zij maakten een inhaalslag.

Gemiddeld van hoog tot laag, van Rijk tot gemeente, ontvingen overheidsdienaren 3,41 procent meer. ‘Een logische inhaalmanoeuvre na vele jaren van stilstand,’ luidt de verklaring van Hans van der Spek en Rutger Verbeet, die voor Elsevier namens Berenschot het overzicht ‘Waar staat u op de loonlijst?’ samenstelden.

‘De vooruitzichten voor dit jaar zijn ook niet beroerd,’ zeggen Van der Spek en Verbeet, gebaseerd op wat er sinds 1 januari alweer aan cao’s is afgesloten. Maar het fenomeen cao zelf is ver over de houdbaarheidsdatum geraakt. Van der Spek: ‘Vakbonden zetten nu zelfs in op “echte banen” voor het leven. Met de zitvleesbonus als enige incentive voor de werknemer. Alsof we net aan de industrialisering zijn begonnen.’ Zo’n bouwwerk opgebouwd uit functies met vaste treden en schalen voor alle werknemers in een branche, geënt op een grootste gemene deler, plus bijbehorend functioneringssysteem en periodieke loonsverhogingen – dat heeft volgens Van der Spek ‘weinig meer te maken met de realiteit van nu.’

Naar aanleiding van het onderzoek verscheen op 16 april 2016 een artikel in het Weekblad Elsevier en op de site van Elsevier.

De combinatie van de jaarlijkse Carrièrebeurs en het verschijnen van het jaarlijkse onderzoeksrapport was voor RTL Z aanleiding om aan het fenomeen “Beloning” aandacht te besteden. Tijdens een live-uitzending reageerden Hans van der Spek en Berenschot-associé Kilian Wawoe op de vragen van presentatrice Elianne Kuepers.

Ook werd tijdens de reguliere uitzending van het programma Money Talks stil gestaan bij de uitkomsten van het onderzoek.