Salarissen bouw stijgen minder dan verwacht, tekort aan personeel

Gepubliceerd op 20 juli 2016

De salarissen in de bouw zijn minder hard gestegen dan medewerkers van bouwbedrijven een jaar geleden verwachtten. Gemiddeld nam het salaris in de bouw met 2,1 procent toe. Daarnaast maken medewerkers zich zorgen over de opvolging van personeel. Dat zijn de voornaamste uitkomsten van het salaris-/arbeidsmarktonderzoek in de bouwsector, dat Cobouw en Berenschot dit jaar voor de zevende keer uitvoerden.

Kenmerkend aspect van dit onderzoek is dat medewerkers van bouwbedrijven optreden als respondenten - niet de werkgevers. En deze medewerkers maken zich zorgen over de opvolging van personeel dat tijdens de crisis de sector heeft verlaten. Ook geven ze aan dat er te weinig tijd en budget is om nieuwkomers fatsoenlijk op te leiden. Hans van der Spek, als manager van het Kenniscentrum HRM van Berenschot verantwoordelijk voor het onderzoek, is niet verrast over deze uitkomst. “Twee jaar geleden kwam dit zorgpunt al uit ons jaarlijkse HR Trendonderzoek naar voren. Helaas hebben veel bedrijven zich de afgelopen jaren genoodzaakt gezien om afscheid te nemen van personeel en af te zien van nieuwe instroom. Er is een gat geslagen en opleidingsfaciliteiten zijn afgebouwd.”

Onderdeel van het onderzoek is ook de uitvraag naar de favoriete werkgever in de branche. “Ben je goed voor je mensen, dan zijn je mensen goed voor jou.” Zo verklaart Marriët de Jonge, hoofd P&O bij Van Gelder, de tiende plek van de infra-aannemer uit Elburg op de lijst van Beste Werkgever 2016. Het honderd jaar oude familiebedrijf staat voor de eerste keer in de top 10.

Cobouw heeft een artikel (pdf, 1 MB) gepubliceerd over de uitkomsten van het onderzoek.

knelpuntopvolgingcobouw2016