Shared Facility Center voor Innovatiecluster Drachten

Gepubliceerd op 21 oktober 2016

Innovatiecluster Drachten (ICD), een Noord-Nederlandse samenwerking tussen 15 hightech bedrijven, opende 12 oktober een Shared Facility Center. Het lab is bedoeld om deelnemende bedrijven pre-competitieve kennis en ervaring te laten delen, en beschikt verder over een industriële 3D-metaalprinter.

In het nieuwe Shared Facility Center, gevestigd in het AA-gebouw van Philips in Drachten, snuffelen techneuten en studenten aan de nieuwste technologie. Het illustreert de samenwerking binnen het Innovatiecluster Drachten: gezamenlijk vergelijkbare uitdagingen aanpakken en zo veel sneller tot veel betere oplossingen komen. Ook werken de hightech bedrijven samen in R&D-projecten, laboratoria, testapparatuur en testruimten en hebben ze een gezamenlijk vacatureplatform. Zo ontwikkelt het cluster kennis waar de individuele bedrijven niet aan toe komen of waarvoor het geld ontbreekt.

De bedrijven binnen het ICD bedenken en maken de producten zelf, met meer dan 50 nieuwe productintroducties per jaar wereldwijd. Daarnaast bieden ze technische talenten een carrière in Noord-Nederland. Het ICD bestaat momenteel uit: BD Kiestra, Delta Instruments, Irmato, Kwant Controls, Neopost, Norma Groep, Philips, Photonis, Resato International, Science &Technology, Variass, VDH Products, Whisper Power, YP Your Partner en ZIUZ. Berenschot-adviseur Joost Krebbekx treedt op als programmamanager van het ICD. Hij noemt de opening van het Shared Facility Center, waar ruim honderd belangstellenden op afkwamen, “een groot succes”.