Gemeenten geven vooral theaters financiële steun

Gepubliceerd op 5 september 2016

Op 3 september is het artikel ‘Gemeenten geven vooral theaters financiële steun’ verschenen op de website van de NOS.

Gemeenten hebben de laatste jaren miljoenen euro’s uitgegeven om culturele instellingen in nood te helpen. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur onder alle 397 gemeenten. De extra steun is vooral besteed aan theaters die in financiële problemen zijn gekomen. Daarnaast ging extra geld naar musea en bibliotheken.

Uit de enquête van Nieuwsuur blijkt dat 70 gemeenten sinds 2013 extra geld hebben uitgetrokken om een culturele instelling met financiële problemen te helpen, dat is 34 procent van de gemeenten die de vragenlijst hebben ingevuld. Het gaat om extra financiële steun, bovenop de bestaande subsidie. 25 gemeenten hebben het theater in hun gemeente geholpen, 18 gemeenten hielpen het lokale museum en 14 gemeenten sprongen bij om de bibliotheek te redden.

Dit onderzoek sluit aan bij eerdere onderzoeken van Berenschot naar de financiering van de cultuursector, waaruit bleek dat veel culturele instellingen door de bezuinigingen van gemeenten op structurele subsidies in financiële problemen komen.

Lees het volledige artikel op de website van de NOS: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2129728-gemeenten-geven-vooral-theaters-financiele-steun.html.