Presentatie De Staat van Cultuur 3


Afgelopen week werd ‘De Staat van Cultuur 3: Cultuurindex Nederland 2005-2015’ gepresenteerd in de Singelkerk in Amsterdam. Deze index, geïnitieerd door de Boekmanstichting en het Sociaal en Cultureel Planbureau, omvat de meest actuele cultuurcijfers.

De Cultuurindex Nederland biedt informatie voor een relevant beeld van een sector of voor onderzoek en geeft inzicht in consumentengedrag, arbeid, organisatie en geldstromen in de cultuursector, en in maatschappelijk draagvlak voor kunst en cultuur. De index combineert al het beschikbare cijfermateriaal uit de culturele sector en toont ontwikkelingen over een langere termijn in onderlinge samenhang. De vitaliteit van de cultuur in ons land in één oogopslag.

Tijdens de feestelijke middag sprak Rogier Brom (Boekmanstichting) over het belang van het samenbrengen van cijfers, maar vooral ook van het verhaal erachter. De Staat van Cultuur 3 toont dan ook niet alleen cijfers, maar duidt ook actuele vragen en onderwerpen in de cultuursector. Denk aan streamen, blockbustertentoonstellingen, de maatschappelijke functie van bibliotheken en de exportwaarde van Nederlandse muziek.

Jos de Haan (SCP) vertelde over de Rapportage Cultuur waaraan het SCP momenteel werkt. Tom Ruette (Kunstenpunt, Brussel) maakte een database over concerten van Belgische bands in het buitenland. Hij besprak zijn aanpak en het belang van deze cijfers voor muzikanten en onderzoekers.

Na een muzikaal intermezzo volgde een panelgesprek over de vraag hoe cultuurcijfers leiden tot beter begrip van de waarde van cultuur. Het gesprek tussen Anneke Janssen (Asko|Schönberg), Marielle Hendriks (Boekmanstichting) en Simon van den Berg (Theatermaker, Theaterkrant.nl) werd geleid door Bastiaan Vinkenburg, sectorleider Kunst & Cultuur bij Berenschot.

Nieuwsgierig geworden naar de antwoorden op deze vragen? De Staat van Cultuur 3 is hier gratis te downloaden.