Symposium burgemeesters groot succes

Gepubliceerd op 21 februari 2017

Vorige week bezochten 35 burgemeesters het symposium ‘Boegbeeld en opperbevelhebber: een (on)gewone combinatie' dat Berenschot in samenwerking met het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) organiseerde. Tijdens dit symposium presenteerde managing consultant Bart de Vries de resultaten van zijn proefschrift, Burgemeesters in crisistijd. Bestuursvoorzitter Theo Camps trad op als dagvoorzitter.

Centraal thema van het proefschrift is de invloed van vriendelijk leiderschapsgedrag op de effectiviteit van het optreden als voorzitter van een crisisteam. Na de presentatie volgde een discussie tussen de burgemeesters, waarbij zij hun persoonlijke ervaringen en visie op het onderzoek gaven. Zo reflecteerde burgemeester Wim Hillenaar (gemeente Cuijk) op een drietal cases: de aanvaring tussen een speedboot en een vrachtschip, een aangestoken brand waarbij een moeder en haar twee dochters omkwamen en zijn ervaringen met een motorbende.

Na de pauze gaf Wouter Jong (NGB) een toelichting op de tussenresultaten van zijn onderzoek naar de boegbeeldrol van de burgemeester tijdens crises. Vervolgens vertelde burgemeester Mirjam van ’t Veld (gemeente Amstelveen) hoe zij haar rol als burgermoeder invulde naar aanleiding van het neerstorten van vlucht MH17.

Een uitgebreider verslag van het symposium is te lezen in de krant in één dag. Het volledige proefschrift van Bart de Vries kunt u hier downloaden. Wilt u meer weten over de rol van de burgemeester tijdens een crisis? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!