Drones als camerabewaking: een goed idee? De gemeente Enschede denkt van wel.

Gepubliceerd op 30 januari 2017

Op 18 januari is de blog “Enschede moet bewijzen dat drones terreinen kunnen beveiligen” verschenen op de website van Numrush.

De gemeente Enschede wil drones inzetten voor camerabewaking. Maar of het gebruik van drones als bewakingscamera daadwerkelijk effectief is, is nog niet bekend. André Oostdijk en Mariska Peeters (adviseurs Berenschot) reageren hier op.

Volgens André Oostdijk kunnen drones een heel goed idee zijn en kunnen ze zeker wat toevoegen. Een drone kan het cameratoezicht volgens Oostdijk onvoorspelbaar maken, wat de preventieve werking verbeterd, echter moet het doel de middelen heiligen. Je doet bij de het gebruik van camera’s namelijk hoe dan ook een inbreuk op privacy. Deze inbreuk moet opwegen tegen het probleem dat je wilt oplossen. Collega Mariska Peeters vult aan dat het belangrijk is om het doel, wat je met de inzet van drones uitgerust met camera’s wilt bereiken, heel concreet te maken. “Door het doel vooraf heel scherp te maken, kun je achteraf ook echt toetsen of de drone heeft bijgedragen aan het doel dat voor ogen was.” De Berenschot adviseurs benadrukken dat moet worden voorkomen dat de gemeente inbreuk maakt op de privacy van burgers zonder dat het iets oplevert.

De volledige blog is te lezen op de website van Numrush:http://numrush.nl/2017/01/18/drones-bewakingscamera/

Daarnaast hebben Mariska Peeters en André Oostdijk vorig jaar een artikel geschreven met handvatten voor gemeenten voor het effectief inzetten van cameratoezicht..