Waarde aandelenbezit overheid sterk gedaald

Gepubliceerd op 21 juni 2017

Verkoop van publieke deelnemingen en een sterke daling van de baten uit gasinkomsten hebben vorig jaar geleid tot een waardedaling van de aandelenportefeuille van de overheid met circa 15%. Dat blijkt uit de Publieke Aandelen Monitor 2017, het jaarlijkse onderzoek van Boer & Croon Corporate Finance, Berenschot en Pels Rijcken.

Vorig jaar deden de Nederlandse overheden – Rijk, provincies en gemeenten – geen bedrijfsaankopen, wel waren ze acht maal betrokken bij een directe aandelentransactie of investering. De waarde van de totale aandelenportefeuilles van Nederlandse overheden daalde hierdoor van 121 miljard euro in 2015 tot 103 miljard euro in 2016. Dit is nog steeds een aanzienlijk bedrag en laat zien dat veel publieke taken zijn belegd bij private partijen. In het rapport stellen we daarom ook de vraag hoe het toezicht op deze overheidsdeelnemingen functioneert.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.publiekeaandelenmonitor.nl. Geïnteresseerden kunnen daar ook het volledige rapport downloaden.