Wie verdient wat?

Gepubliceerd op 1 mei 2017

Werknemers profiteren maar matig van het economisch herstel, zo blijkt uit de berekeningen die Berenschot elk jaar maakt voor de publicatie ‘Wie verdient wat?’ van Elsevier. De gemiddelde stijging van het brutojaarsalaris bedroeg vorig jaar 2,07%. De grafische industrie en het onderwijs lieten een inhaalslag zien.

Hoewel de economie in ons land weer aantrekt, merken de meeste Nederlandse werknemers hier niet veel van. In 2016 kregen ze gemiddeld 2,07 procent meer salaris dan het jaar ervoor, terwijl momenteel de prijzen harder stijgen dan de lonen. “Het is een beetje erbij voor de meeste mensen, maar kennelijk zijn werkgevers voorzichtiger dan je inmiddels zou verwachten bij alle verhalen over economisch herstel”, constateren Hans van der Spek en Rutger Verbeet, die bij Berenschot verantwoordelijk zijn voor de analyse.

Voor 30 van de in totaal 257 functies kregen werknemers er meer dan 4 procent bij. Dit betrof functies in het onderwijs, bij Defensie en in de grafische sector. Meer informatie over alle 257 functies en bijbehorende beloningen vindt u in het artikel ‘Wie verdient wat?’ (pdf, 4.6 MB) uit Elsevier (22 april 2017).