Zin en onzin van Agile in de zorg

Gepubliceerd op 16 november 2017

Eerder deze maand was Berenschot gastheer van het eerste congres ‘Projectmanagement in de zorg’, georganiseerd door de gelijknamige stichting. De rode draad was zin en onzin van Agile werken binnen zorgorganisaties. Met ruim 100 enthousiaste deelnemers was het congres een succes.

Hoogtepunten waren onder meer de bijdragen van Arie van Bennekum (één van de grondleggers van het Agile gedachtegoed) en Jacco Eltingh (technisch directeur bij de KNLTB en voormalig toptennisser). Van Bennekum noemde kortcyclisch werken aan producten waar de klant direct mee geholpen is als belangrijk kenmerk van Agile werken. Ook belichtte hij de vier kernwaarden en twaalf basisprincipes van Agile uit het Agile Manifesto. Duidelijk werd dat de focus bij Agile werken moet liggen op mensen en interactie in plaats van op processen en tools en dat het creëren van waarde voor de klant altijd centraal moet staan.

Eltingh vertelde een persoonlijk verhaal over hoe je het verschil maakt. Een (project)organisatie kan nog zo goed doordacht zijn, je haalt alleen succes wanneer de projectleden zeer gemotiveerd zijn en bereid maar ook in staat zijn om de benodigde projecturen te maken. Juist daarin verschillen zorgaanbieders van bijvoorbeeld softwareontwikkelaars: zorg ontstaat in interactie tussen zorgverlener en zorgafnemer en kan niet worden geprogrammeerd. Projecten in de zorg zijn altijd onderhevig aan de dynamiek van de dagelijkse zorgpraktijk waarin het welzijn van de cliënt/patiënt vooropstaat. Daardoor blijft zorg voor een aanzienlijk deel altijd maatwerk.

Maar het echte hoogtepunt van de dag waren de deelnemers: overwegend projectmanagers in de zorg met de gedeelde ambitie om projectmanagement in de zorg verder te professionaliseren om te komen tot betere zorg door beter projectmanagement. Met dit congres is daaraan een mooie bijdrage geleverd.

image_46a28e91-a468-4ae0-a7d8-b44a9f00342620171114_191720