Schaken als sociale verbinding


Op vrijdag 3 november vindt het Kanaleneiland Open plaats: een inspirerende dag waar strategisch denken, participatie in Utrecht en schaken centraal staan. Dit is een initiatief van organisatieadviesbureau Berenschot, de gemeente Utrecht, basisschool Het Schateiland, KNSB, Chessity en Johan Wakkie Advies.

Samen bieden zij  bedrijven en organisaties uit Utrecht deze dag een aantrekkelijk programma waarin schaken als instrument voor participatie, samen leren en integreren en strategisch denken wordt belicht. Berenschot-adviseurs zetten hun denkkracht belangeloos in om maatschappelijke organisaties uit Utrecht te helpen bij hun organisatorische problemen en om participatie in de stad en in de wijk te bevorderen

Daarnaast wordt aandacht besteed aan een aantal schaakprojecten op Utrechtse basisscholen en wordt de  kracht van schaken voor de ontwikkeling van de jeugd toegelicht. Schaken is een belangrijke motor voor het bevorderen van integratie, schoolresultaten en samenwerking in de wijk. Het Kanaleneiland Open richt zich dan ook specifiek op de jeugd en Utrechtse organisaties.

Tijdens deze dag worden boeiende lezingen verzorgd door onder andere prof. Erik Scherder, Hans Böhm, Marleen van  Amerongen en Jeroen van Mastrigt over het bevorderen van strategisch denken en hoe organisaties daar in de dagelijkse praktijk van kunnen profiteren. Tom van ’t Hek treedt op als dagvoorzitter.

Ook nemen leerlingen van Utrechtse basisscholen het tegen elkaar op tijdens een jeugdschaak-toernooi; deelnemers krijgen de gelegenheid hun schaakkrachten te meten met jeugdige toptalenten van de Nederlandse schaaksport (o.a. Machteld van Foreest – 10 jaar).

Utrecht is na Amsterdam en Rotterdam de derde stad die schaken promoot op school en in de wijk.