Training samenwerking asielzoekers/wijkbewoners Overvecht


Onlangs verzorgde Berenschot een training over samenwerking voor asielzoekers en bewoners in de Utrechtse wijk Overvecht. De sessie maakte deel uit van een opleiding over ondernemerschap, die gratis wordt aangeboden door de gemeente Utrecht, onder de naam Plan Einstein.

Roxane Vercauteren, Anissa Oukhiar en Jeroen Boot begeleidden de avondsessie op de Einsteindreef in het AZC. Aan de training namen ongeveer twintig zeer enthousiaste vluchtelingen en wijkbewoners deel. Hun opdracht was in teams van vier personen geblinddoekt een zo hoog mogelijke toren van suikerklontjes te bouwen. “Zo ervoeren de deelnemers de elementen van een vruchtbare samenwerking. Ook de concurrentie tussen de teams gaf een leuke dynamiek”, aldus Vercauteren. “De voor- en nabespreking leverde uit Eritrese hoek nog een mooi gezegde op: ‘If you want to go quickly, go alone. If you want to go far, go together’.”

Plan Einstein is een project waar vluchtelingen en wijkbewoners worden gestimuleerd te werken aan een professionele toekomst. Naast het opleidingsprogramma, bestaande uit verschillende workshops, biedt Plan Einstein  ook een platform waar vluchtelingen en wijkbewoners elkaar ontmoeten. De hoop is dat deze aanpak de integratie bevordert en de deelnemers perspectief geeft. Een innovatieve aanpak, want elders mogen vluchtelingen geen gebruik maken van dit soort voorzieningen in afwachting van hun verblijfstatus. Een mooi initiatief dus!