Alex zit al jaren op hetzelfde basissalaris. Heeft hij recht op meer?

Gepubliceerd op 8 maart 2017

Kandidaat makelaar Alex zit al sinds 2010 op hetzelfde basissalaris. Hij vraagt de experts of hij inmiddels recht heeft op meer.

De crisis heeft er nogal op een gekke manier ingehakt bij Alex (51). Hij is in 2010 als kandidaat makelaar begonnen bij een makelaar en sindsdien is zijn basissalaris niet meer gestegen.

Alex verdient al zes jaar zo’n 1.920 euro per maand met een 32 uur durende werkweek, plus 4 procent bonus van de courtage van de verkochte huizen. Hij heeft een leaseauto en telefoon van de zaak, maar geen pensioen. Ook is zijn bedrijf is niet aangesloten bij een cao.

Als kandidaat makelaar doet Alexander alles wat een volleerd makelaar ook doet, behalve taxeren. In de praktijk komt dat neer op het aankopen en verkopen van woningen. Dat gaat lekker. ‘Dit jaar heb ik al meer dan honderd huizen verkocht. Met commissie heb ik nu een jaarsalaris van circa 33.000 euro. Dit is omhoog gegaan door de aantrekkende markt. In de crisis heb ik mij flexibel opgesteld door minder uren te werken. Nu de crisis voorbij is, mag het basissalaris ook wel wat omhoog. Al vind ik het moeilijk dit ter discussie te stellen.’

Pensioen

Maud Schaapveld, voormalig consultant Berenschot: 'Binnen de vastgoedmarkt lopen de beloningen sterk uiteen. Het is hierin gebruikelijk om te werken met variabele beloningen en targets. Dit resulteert vaak in een wat lager basissalaris. Afhankelijk van (de omzet van) het makelaarskantoor, is dit basissalaris hoger of lager. Het salaris dat je ontvangt lijkt als startsalaris marktconform. Hierbij neem ik in acht dat het een aanloopfunctie is en je (nog) geen registermakelaar bent.

Wat wel opvallend is, is dat je in de afgelopen zes jaar geen loonsverhoging hebt ontvangen. Je werkgever is niet verplicht je loon te laten stijgen, maar het is wel gebruikelijk dat je salaris wordt gecorrigeerd naar zowel inflatie als naar functioneren. Gemiddeld zijn de lonen in jouw sector de afgelopen zes jaar tussen de 6 en 8 procent gestegen. Daarnaast zeg je dat je goed bent in je werk. Ik adviseer je met je leidinggevende hierover in gesprek te gaan en te informeren naar de mogelijkheden. Je geeft aan dat je het moeilijk vindt dit ter discussie te stellen, maar ik raad je zeker aan om dit wel te doen.

Bereid je goed voor door de punten die je wilt bespreken op te schrijven en kom met concrete voorbeelden waaruit blijkt dat jij goed functioneert. Je kunt bijvoorbeeld met je leidinggevende prestatieafspraken maken die kunnen leiden tot een hogere beloning. Daarnaast kun je informeren naar het perspectief dat je hebt binnen de organisatie. Is het bijvoorbeeld mogelijk om een opleiding tot registermakelaar te volgen? Dat zou dan automatisch leiden tot een hoger basisinkomen.

Daarnaast valt het mij op dat je geen pensioen ontvangt. Het is niet verplicht als werkgever om pensioen aan te bieden, maar het overgrote deel van de werkgevers doet dit wel. Daarmee zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden beneden marktconform. Ik adviseer je zeker om hierover met je leidinggevende in gesprek te gaan en te informeren naar (financiële) mogelijkheden om hiervoor te compenseren.'

Bron: Volkskrant en Intermediair
Auteur: Joris Zwetsloot