Dave, ICT-Consultant, is nieuwsgierig naar wat zijn werk waard is.

Gepubliceerd op 15 september 2017

Dave is blij met zijn baan en niet ongelukkig over zijn salaris, maar directe collega's verdienen meer. Mag hij om loonsverhoging vragen?

Ontevreden over zijn salaris is Dave zeker niet. De 37-jarige ICT-adviseur is eerder nieuwsgierig naar wat zijn werk waard is. 'Ik werk in een branche waar geen salarisschalen of cao's gelden. Mensen die goed zijn in onderhandelen weten er meer uit te slepen. Maar wat is dan redelijk of normaal?'

Dave werkt sinds een jaar bij een ICT-adviesbureau. Hij zet ICT-systemen op bij klanten waarmee ze intern kunnen communiceren en is een specialist in een systeem waarbij medewerkers online kunnen samenwerken aan projecten.

Hij verdient bruto 3.700 euro per maand, bouwt pensioen op, heeft een leaseauto, smartphone en vaste onkostenvergoeding. Als het bedrijf de beoogde winst heeft gehaald en Dave haalt zijn persoonlijke doelen ook, dan krijgt hij een bonus tot maximaal 8.000 euro per jaar. Dave voelt zich prima op zijn plek bij het ICT-adviesbureau. 'De relatie met baas is goed. Ik ben sinds begin dit jaar in vaste dienst en er wordt in mij geïnvesteerd in de vorm van cursussen en congressen.' Maar mag Dave ook vragen om een hoger salaris?

Interne verhoudingen

Jurwin Rickets, Berenschot: ‘Met een jaarsalaris van rond de 48 duizend euro op jaarbasis hoef jij je als Solution Consultant geen zorgen te maken dat jouw salaris afwijkt ten opzichte van wat wordt gezien als marktconform. Qua salaris voor vergelijkbare functies binnen de IT-consultancybranche geven wij vaak het advies van om en nabij de 50 duizend euro. De precieze hoogte hangt af van wat er daadwerkelijk wordt verwacht van de persoon. Zo maakt het namelijk uit of er sprake is van leidinggeven, P&L-verantwoordelijkheid en wat voor soort type vraagstukken en bijbehorende oplossingen de functie kent. Zulke aspecten zijn in mindere mate aanwezig binnen jouw functie, vandaar dat een salaris net onder de 50 duizend euro zeker niet afwijkend is. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om een bonus te verdien van ongeveer 16 procent, wat zelfs kan worden aangemerkt als relatief hoog als je dit vergelijkt met het gemiddelde in de markt.

Als ik kijk naar jouw andere arbeidsvoorwaarden, zoals een leaseauto, onkostenvergoeding, auto, telefoon en pensioen, dan kan ik niet anders concluderen dat het allemaal in orde lijkt.

Ik proef bij jou ook eigenlijk geen onvrede over jouw salaris als je dit bekijkt vanuit jouw functie, maar wel in vergelijking met jouw directe collega’s. Collega’s die durven te onderhandelen en dit goed aanpakken, weten een salaris bemachtigen dat hoger ligt dan dat van jou voor een vergelijkbare functie. Dit is een verschijnsel wat we vaak zien bij organisaties die werken zonder een beloningsbeleid (of een beleid dat veel ruimte laat voor interpretatie en subjectiviteit). Dit type organisaties adviseren wij vaak om te letten op de interne verhoudingen aangezien die scheef kunnen gaan lopen zoals in jouw situatie.

Maar goed, jou als persoon zou ik adviseren om de stoute schoenen aan te trekken en ook voor een zo hoog mogelijk salaris te onderhandelen. Probeer eventuele verhogingen te beargumenteren met objectieve feiten waar een werkgever niet omheen kan, zoals de hoogte van jouw omzet in vergelijking met directe collega’s, typen projecten en verantwoordelijkheden, en last but not least: ervaring, kennis en kunde.’