Emma geeft les op een conservatorium en vindt haar salaris aan de lage kant

Gepubliceerd op 11 augustus 2017

Emma geeft al tien jaar les op een conservatorium en heeft veel zien veranderen. Haar salaris vindt ze nog steeds aan de lage kant.

Hoofddocent saxofoon Emma (44) heeft een belangrijke baan op een conservatorium, maar werkt wekelijks weinig uren. Zes uur in de week geeft zij individueel les aan toekomstige professionele musici in de klassieke muziek. Emma's lessen bepalen een groot deel van de studiepunten van haar leerlingen. Maar door het geringe aantal uren dat zij lesgeeft, blijft ook haar maandelijkse salaris laag: 672 euro bruto per maand, volgens de cao-hbo.

In de tien jaar dat Emma bij het conservatorium werkt, is er volgens haar een hoop veranderd. Er waren veel hervormingen en bezuinigingen. Na jaren van veel gedoe voor weinig geld, vraagt zij zich af: zou mijn functie niet beter beloond moeten worden?

Waardering

Maud Schaapveld, voormalig consultant Berenschot: 'Jij vraagt je af of je als hoofd vakdocent genoeg verdient ten opzichte van vergelijkbare functies. Uit de informatie die je geeft, valt dit direct niet te herleiden. Op basis van het salaris dat je noemt, kan ik niet bepalen in welke functieschaal je zit. Dit betekent dat ik ook niet weet welke andere functies in die schaal zitten, of wat de functies zijn waarmee jij jouw baan vergelijkt. In principe ga ik ervan uit dat de functies die in dezelfde salarisschaal zijn ingedeeld van vergelijkbare zwaarte zijn.

Om antwoord te kunnen krijgen op je vraag, is het allereerst belangrijk dat je op de hoogte bent van de salarisschaal waarin je functie is ingedeeld. Vervolgens kan je nagaan welke andere functies nog meer in die schaal zijn ingedeeld. Je kunt hierover informatie ophalen bij jouw leidinggevende. Het is dan de vraag of je van mening bent dat die functies vergelijkbaar zijn aan jouw functie. Als het antwoord ja is, dan kan je ervan uitgaan dat die functies binnen dezelfde salarisbandbreedte vallen als die van jou.

Indien jij van mening bent dat de functies die in dezelfde schaal ingedeeld zijn als jouw functie niet vergelijkbaar zijn qua functiezwaarte, kun je informatie opvragen over de reden dat jouw functie in die schaal is ingedeeld. Dit geschiedt volgens de cao op basis van de functiebeschrijving die de werkgever opstelt. Bekijk de inhoud van je functiebeschrijving en beoordeel of dit overeenkomt met de werkzaamheden die jij daadwerkelijk uitvoert. Mocht hier een verschil tussen zitten, dan adviseer ik je om met je leidinggevende een gesprek aan te gaan over de functie-inhoud.

Tussen de regels door lees ik ook dat je het gevoel hebt dat jij en het werk dat je doet niet genoeg worden gewaardeerd. Ik adviseer je om bij jezelf na te gaan wat jij nodig zou hebben om meer waardering uit je werk te halen. Ga hier over met je leidinggevende in gesprek.