Gerard vindt dat bij zijn veranderde takenpakket een hoger salaris hoort

Gepubliceerd op 25 januari 2017

Gerard verdient al vijf jaar hetzelfde, maar vindt dat bij zijn veranderde takenpakket een hoger salaris hoort. Wat zeggen de experts?

Elk functioneringsgesprek krijgt Gerard (35) hetzelfde te horen: er zit geen rek in zijn salaris. Hij is vijf jaar geleden aangenomen op de communicatieafdeling van een waterschap en is destijds ingestroomd aan de bovenkant van de salarisschaal voor zijn functie. Prettig voor hem, natuurlijk, ware het niet dat zijn salaris al die jaren hetzelfde is gebleven: 1.600 euro bruto per maand met een werkweek van 24 uur.

Gerard noemt zichzelf de ‘spil tussen het Waterschap en externe partijen binnen de reclamebranche’. Kort gezegd zorgt hij ervoor dat de uitbestede communicatieopdrachten goed verlopen.

Onlangs heeft Gerard de projectleiding van een aanbestedingsklus overgenomen van een senior. Naast zijn gebruikelijke uitvoerende werk, is hij nu ook verantwoordelijk voor het zoeken van nieuwe bureaus en het maken van afspraken. Hoort hij nu niet ook een hoger salaris te krijgen?

Functieverzwarende werkzaamheden

Maud Schaapveld, voormalig consultant Berenschot: 'Zes jaar geleden ben je aangenomen voor de functie productiemedewerker, waarvoor je het salaris hebt gekregen dat destijds passend werd geacht bij je functie. Je twijfelt of dit nog steeds het geval is omdat je taken zijn veranderd. Op basis van de informatie die je hebt aangeleverd, is het niet direct mogelijk te zeggen of je hierdoor ook een hoger salaris hoort te krijgen. Dit hangt namelijk af van de vraag of deze toevoeging structureel is of dat het eenmalig voorkomt.

Wanneer het om een structurele toevoeging gaat, kan het zijn dat je recht hebt op een hoger salaris. Als de extra taken die je noemt structureel onderdeel van je functie zijn, lijkt jouw huidige salaris wel relatief laag. Ik adviseer je om hierover in gesprek te gaan met je leidinggevende. Mocht je leidinggevende niet direct overtuigd zijn, dan kun je informeren of het mogelijk is je functie – inclusief extra taken – te laten herwaarderen. Dit dient te gebeuren door iemand die gecertificeerd is voor het functiewaarderingssysteem voor de waterschappen.

Het is niet altijd zo dat je bij een veranderend takenpakket automatisch recht hebt op een hoger salaris. Dit is namelijk afhankelijk van de zwaarte van die andere taken. De taken die je beschrijft lijken voornamelijk uitvoerend van aard. Wanneer je nieuwe rol ook taken omvat waarin je bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid hebt en je invloed verder reikt, zoals met beslissingsbevoegdheid op hoger niveau of budgetverantwoordelijkheden, betreffen het functieverzwarende werkzaamheden.

Je zegt dat je boven in je salarisschaal zit en dat er daarom geen mogelijkheden zijn tot salarisverhoging. Wellicht kun je achterhalen bij je leidinggevende waarom je in deze salarisschaal bent geplaatst en wat de mogelijkheden zouden zijn om in een hogere salarisschaal te komen. Overigens is het zo dat je recht kunt hebben op bepaalde salarisverhogende elementen bij een zeer goede of uitstekende beoordeling, ook al heb je het maximum van je salarisschaal bereikt. Bespreek daarom ook met je leidinggevende wat je moet doen om in aanmerking te komen voor een beoordeling op dat niveau.

Het is belangrijk op de hoogte te zijn van het perspectief dat je hebt binnen de organisatie en om hierover (regelmatig) in gesprek te gaan met je leidinggevende. Op die manier is je leidinggevende op de hoogte van je ambitie en kan hij of zij jou begeleiden in je groeipad. Veel succes!'

Bron: Volkskrant en Intermediair
Auteur: Joris Zwetsloot