Iris heeft het gevoel dat ze wordt onderbetaald

Gepubliceerd op 1 maart 2017

Iris haalt voldoening uit haar werk, maar heeft het gevoel dat ze wordt onderbetaald. Ook haar structurele overuren worden niet vergoed.

Zo op het eerste gezicht lijkt Iris (28) tevreden met haar baan bij een gespecialiseerd uitzendbureau. Haar werk als projectmanager is veelzijdig. Zij koppelt uitzendkrachten aan werkgevers, doet loonadministratie en zorgt dat de kennis van de uitzendkrachten up-to-date blijft door hen scholing aan te bieden.

Ook haalt zij veel voldoening uit een project waarbij zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk helpt. Iris heeft bovendien prettig contact met haar leidinggevenden en gaat naar eigen zeggen met plezier naar haar werk.

Niks aan de hand dus, maar dat is buiten Iris’ salaris gerekend. Ze verdient 2.134 euro bruto per maand en heeft zo nu en dan een bonus van zo’n 200 euro. Haar werkgever is aangesloten bij de cao voor uitzendbureaus, de NBBU, maar steeds vaker heeft zij het gevoel te worden onderbetaald. Ook werkt zij structureel 45 uur per week, maar ze krijgt ze die vijf overuren niet uitbetaald.

‘Ik heb veel salaristesten op internet gedaan, waaruit kwam dat mijn salaris onder het gemiddelde zit. Bovendien weet ik dat mijn mannelijke collega’s meer verdienen.’

Onafhankelijke toetsing

Abe de Jong, voormalig Berenschot-adviseur: 'Je hebt het idee dat je wordt onderbetaald omdat jouw (mannelijke) collega’s meer verdienen dan jij. Als het gaat om de hoogte van de beloning heerst in Nederland het principe dat gelijk werk gelijk moet worden beloond. Dat mag je ruim opvatten, dus dat hoeft niet te betekenen dat je exact hetzelfde moet verdienen als je naaste collega die dezelfde functie uitoefent.

Vaak zie je dat een functie is ingedeeld in een salarisschaal en dat medewerkers met eenzelfde functie binnen de bandbreedte van die salarisschaal vallen. Binnen de schaal wordt er dan nog wel verschil gemaakt tussen individuen op basis van werkervaring, prestatie, dienstjaren of andere functionele gronden. Echter is geslacht, evenals andere persoonskenmerken, geen grond waarop mag worden gediscrimineerd. De salarisschalen van de cao NBBU zijn gekoppeld aan functieniveauklassen.

Ik adviseer je om bij HR/personeelszaken te rade te gaan in welke functieniveauklasse jij bent ingedeeld en op welke grond dat is gebeurd. Je kunt dit overigens zelf ook nagaan in de cao. Die is openbaar en kun je downloaden van het internet. Mocht je twijfelen aan de juistheid van de indeling, dan kun je aan je werkgever vragen dit onafhankelijk te laten toetsen.

Succes!'

Bron: Volkskrant en Intermediair
Auteur: Joris Zwetsloot