Jenny zag dat nieuwe collega's veel meer verdienen. Heeft ze recht op verhoging?

Gepubliceerd op 20 april 2017

Jenny begon te twijfelen over haar salaris toen ze zag dat nieuwe collega's veel meer verdienen. Heeft Jenny hierdoor recht op verhoging?

Machinemonteur Jenny (54) is honkvast, maar vraagt zich af of dat qua verdiensten wel zo slim is. Ze werkt al negen jaar als monteur en supervisor bij een bedrijf dat complexe sorteermachines repareert. Haar salaris van 2.900 euro bruto per maand was nooit reden voor twijfel, tot haar baas nieuwe vacatures uitschreef.

Wat bleek: nieuwe machinemonteurs wordt een salaris aangeboden dat tot wel 20 procent hoger ligt dan dat van Jenny. Is haar salaris nog wel redelijk, vraag Jenny zich af, en wat kan zij doen om ook haar salaris een impuls te geven?

Aantrekkende economie

Maud Schaapveld, voormalig consultant Berenschot: 'Jij vraagt je af of je salaris hoog genoeg is. De achtergrond van deze vraag ligt in de constatering dat jouw werkgever tot 20 procent meer salaris biedt voor nieuwe vacatures. Op basis van de geringe informatie die je geeft is het lastig precies te zeggen hoeveel je zou moeten verdienen, maar het lijkt erop dat het salaris dat je ontvangt marktconform is.

Bovendien lijk je niet zozeer over de hoogte van jouw salaris te twijfelen, maar vraag je je meer af waarom voor nieuwe vacatures meer wordt geboden dan jij ontvangt. Dat leidt tot een gevoel van onrechtvaardigheid.

De verklaring is als volgt. Vanwege de aantrekkende economie zien we dat de vraag naar monteurs toeneemt. Hoe hoger de vraag is, hoe meer werkgevers gaan bieden om de juiste medewerkers aan te kunnen trekken. Ik wil je adviseren om het gesprek hierover met je leidinggevende aan te gaan, en dan te vragen naar de reden hiervan. Maak hem/haar duidelijk dat je merkt dat voor nieuwe medewerkers, van wie hetzelfde wordt gevraagd als jij doet, meer wordt geboden dan dat jij ontvangt en vraag de achterliggende gedachte hierachter.

Geef het aan wanneer jij je daar niet in kunt vinden. Immers, de werkzaamheden die worden uitgevraagd in de vacature, vervul jij ook. Bovendien hoef jij niet meer ingewerkt te worden, wat voor de nieuwe medewerkers waarschijnlijk wel geldt. Wanneer er krapte op de arbeidsmarkt is en er meer wordt geboden voor hetzelfde soort functies, blijft het belang nog steeds bestaan om de huidige medewerkers ook tevreden te houden. Ga met je leidinggevende in gesprek als jij je niet gehoord voelt en probeer daar samen wat aan te doen. Succes!’

Bron: Volkskrant en Intermediair
Auteur: Joris Zwetsloot