Officemanager Karel is dik tevreden met zijn salaris, is dit terecht?


Karel is dik tevreden op zijn werk. Ook dat mag weleens worden gezegd. De 48-jarige officemanager heeft een baan van 26 uur en verdient daarmee 3.000 euro bruto per maand. 'Ik vind dit een prima salaris, klopt dit?', mailt Karel, die toch wel nieuwsgierig is geworden na het lezen van de artikelen in deze rubriek.

De functie officemanager is een vergaarbak van ondersteunend werk in en om een bedrijf. Karel noemt zichzelf 'een spin in het web' van het adviesorgaan waar hij sinds dertien jaar werkt. Karels bezigheden behelzen concreet dat hij de website beheert, publicaties nakijkt, congressen organiseert en het secretariaat coördineert. Wordt hij daarvoor voldoende beloond?

Immateriële aspecten

Maud Schaapveld, voormalig consultant Berenschot: ‘De functietitel officemanager wordt veel gebruikt in de markt. De inhoud van de functies officemanager zien wij echter in veel verschillende soorten en maten voorkomen. In de kern is het doel van een officemanager het coördineren van de werkzaamheden van een afdeling en/of de organisatie en het secretarieel en organisatorisch ondersteunen van een afdeling en/of de organisatie. Op hoofdlijnen herken ik deze werkzaamheden ook in jouw functie.

Jij vraagt je af of je terecht tevreden bent over jouw salaris. Mijn antwoord is: ja. Het salaris dat jij verdient op basis van 26 uur per week is zelfs hoger dan dat we terugzien in de markt.

Toch ben ik benieuwd waarom jij je dit afvraagt. Het is natuurlijk belangrijk dat je tevreden bent over je salaris, maar daarnaast zijn er ook andere aspecten uit je werk en je werkomgeving waarover je tevreden moet zijn. Daarmee bedoel ik vooral de wat "zachtere" en immateriële aspecten, zoals de sfeer, waardering, en feedback die je ontvangt. Let daarop. Al neem ik aan, gezien de arbeidsduur bij je huidige werkgever, dat dat ook wel goed zit. Het lijkt er dus op dat je daar op de goede plek zit!’