Leo heeft niet onderhandeld over zijn salaris

Gepubliceerd op 6 april 2017

Toen Leo een halfjaar geleden werd aangenomen als sales executive in de ict, heeft hij niet onderhandeld over zijn salaris, en nu zit dat hem dwars. Hij was destijds tevreden met het geboden bedrag en vond ‘dat het eerste half jaar een investering zou zijn van beide kanten’.

Leo dacht dat die eerste maanden vooral kennismaking zouden zijn, maar zijn ontwikkeling binnen het bedrijf ging vlotter dan gedacht. ‘Ik heb het hele salesproces van scratch af aan opgezet. Denk hierbij aan het opstellen van het gehele salesplan, opzetten van campagnes, beurzen bezoeken en het communicatieplan maken voor de sociale media.’

Na een halfjaar zou worden besproken wat voor bonusregeling past bij Leo’s werk. Maar voor een bonusregeling bleek het nog te vroeg, zegt hij, omdat het salesproces pas net is gestart. Wel is Leo beloond met een aanbod voor een vast contract, al blijft zijn salaris voorlopig hetzelfde: 2.900 euro bruto, inclusief leaseauto, telefoon, maar geen pensioen of bonus. Zou, gezien Leo’s groei, zijn salaris niet wat moeten stijgen?

Marktconform startsalaris

Leonie Mutsaers, Berenschot: 'Als Sales Executive (consultant) verdien jij 2.875 euro en beschik jij onder meer over een leaseauto. Het bruto maandbedrag is een marktconform startsalaris. Natuurlijk is de leaseauto essentieel voor het uitvoeren van je taken, maar tegelijkertijd ook een bijkomend voordeel.

Qua secundaire arbeidsvoorwaarden zeg je dat je werkgever geen pensioenregeling treft. Op jouw leeftijd lijkt dit niet noodzakelijk of urgent, toch kan ik je adviseren om je over de pensioenregelingen te buigen en hierover in gesprek te gaan met je werkgever. Het zijn financiële zekerheden op de lange termijn en die kunnen een fraaie aanvulling zijn op je huidige arbeidsvoorwaarden. Het is op korte termijn niet zichtbaar, maar op lange termijn is een pensioenregeling gunstig.

Op basis van jouw leeftijd schat ik in dat jij bent begonnen aan je eerste baan. Je bent op dit moment een half jaar in dienst en de organisatie is (meer dan) tevreden over jou. Dit uit zich onder andere in een contract voor onbepaalde tijd. Dit is vrij uniek in de huidige tijd; normaliter wordt een vast contract niet zo snel gegeven aan werknemers.

Ook schrijf je dat jullie tijdens het sollicitatiegesprek de afspraak hebben gemaakt na een half jaar te kijken naar een bonusregeling. Daarbij zeg je dat je merkt dat een bonusregeling voor jou voorlopig nog niet reëel is omdat het salesproces pas net is gestart. We zien dat salesfuncties in organisaties voornamelijk werken met targetsystemen gekoppeld aan variabele salarissen. Deze functies kennen daardoor veelal een laag vast basissalaris en (hoge) variabele salarissen op basis van het behaalde target. Jouw geschetste situatie en salaris duidt niet op een laag vast basissalaris en daarmee zou een variabel salaris middels target een kers op de taart kunnen zijn wanneer het basissalaris gelijk blijft.'

Bron: Volkskrant en Intermediair
Auteur: Joris Zwetsloot