Gaat Lidwien erop achteruit als ze pensioen opbouwt?

Gepubliceerd op 3 mei 2017

Afvaladviseur Lidwien (29) wil weten of ze genoeg verdient en of ze er netto op achteruitgaat als ze straks ook pensioen gaat opbouwen.

Lidwien werkt nu een half jaar op een tijdelijk contract bij een adviesbureau. Nu er een contractverlenging ophanden is, heeft zij een aantal vragen over haar salaris. Ze wil weten of zij genoeg verdient en hoe zij ervoor kan zorgen dat ze er netto niet op achteruit gaat als zij ook pensioen gaat opbouwen. Werknemers van het adviesbureau krijgen namelijk pas een pensioenregeling aangeboden als zij in vaste dienst treden.

Lidwien heeft inmiddels drie jaar ervaring in het geven van afvaladviezen. Bij haar huidige werkgever organiseert zij afvalonderzoek voor gemeenten door heel Nederland. Ze onderhoudt contacten met gemeenten en diverse afvalbedrijven en geeft leiding aan zo’n twintig mensen die de onderzoeken uitvoeren. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de ‘evenemententak’ van het adviesbureau. Zij helpt evenementen met het opstellen en uitvoeren van een afvalplan. Lidwien verdient 2.400 euro bruto per maand en krijgt een dertiende maand.

Salaris aan de lage kant

Jurwin Rickets, Berenschot: 'Ik begin met de makkelijkste en meest prangende vraag. Als ik kijk naar welke activiteiten jij uitvoert, valt het op dat het een heel divers pakket is. Van leidinggeven tot adviseren tot het leiden van projecten. Met jouw salaris van 2.400 euro per maand kom je inclusief een dertiende maand op jaarbasis uit zo rond de 33.500 euro. Dat is iets aan de lage kant.

Over een aantal maanden kom je in aanmerking voor een vaste aanstelling. Mijn tip is om te laten zien wat jij waard bent zodat een discussie over het salaris makkelijk te voeren is. Let hierbij wel op dat je realistisch bent en overspeel je hand niet. Jouw werkgever kan bij een te hoge eis ook ervoor kiezen om een vaste aanstelling achterwege te laten en op zoek te gaan naar een ander persoon voor de job.

Het feit dat je op dit moment geen pensioen opbouwt, is wel iets wat je in het achterhoofd moet houden. Het is maar voor een aantal maanden, dus op de lange termijn heeft het niet zo veel effect. Vanaf het moment dat je wel pensioen gaat opbouwen, gaat jouw werkgever een X bedrag voor jouw inleggen. Dit bedrag is in principe uitgesteld salaris dat jij ontvangt zodra je met pensioen gaat. In principe krijg je dus bij een vaste aanstelling al een salarisverhoging, maar zul je hierop moeten wachten tot na je 68ste, of tegen die tijd misschien wel je 75ste.

Over hoeveel je salaris jij bruto meer zou moeten verdienen om netto op hetzelfde niveau te blijven, kan ik helaas weinig concreets zeggen. Dat is allemaal afhankelijk van wat voor pensioenregeling jouw werkgever aanbiedt. Hierin zijn tal van keuzes te maken, zoals de verdeling van de premie tussen werkgever en werknemer en de hoogte van jouw vrijwillige bijdrage. Je zou dit zelf kunnen checken door de pensioenregeling op te vragen bij jouw werkgever, of bij een collega met een vaste aanstelling. Kijk dan bij de hoogte van de premie en de precieze verdeling van hoe deze betaald zal worden.'

Bron: Volkskrant en Intermediair
Auteur: Joris Zwetsloot