Heeft Mark recht op meer salaris?

Gepubliceerd op 17 mei 2017

Beweegcoach Mark heeft extra taken op zich genomen en een nieuwe opleiding gevolgd, en wil weten of dat hem recht op meer salaris geeft.

Mark (58) heeft plezier in zijn werk, dat merk je aan alles. Oorspronkelijk is hij assistent fysiotherapeut, maar sinds geruime tijd ontfermt hij zich binnen een instelling voor ouderenzorg over alles wat maar met beweging te maken heeft. Recent heeft hij ook een opleiding afgerond tot sociaal pedagogisch hulpverlener, om ouderen nog beter te kunnen helpen.

'Mijn kennis en ervaring worden goed gebruikt', zegt Mark. Dat blijkt ook uit de waslijst van werkzaamheden die hij doet: 'Ik begeleid cliënten op gebied van bewegen, zowel therapeutisch als recreatief. Ik ben verantwoordelijk voor het beweegbeleid, geef presentaties, doe onderzoek en innoveer.'

In de praktijk geeft Mark leiding aan elf beweegmedewerkers, coacht hij de ruim honderd andere zorgverleners binnen het bedrijf en leidt hij stagiaires op. Samen met de zorgcoördinatoren binnen de instelling smeedt hij plannen om ouderen beter en meer te laten bewegen. Bovendien heeft hij onderzoek gedaan naar groepsbegeleiding en bewegen. 'Daaruit is een speciale projectgroep voortgekomen, waarin ik ook een rol heb.'

Fijn werk, en al die verantwoordelijkheid vindt Mark fantastisch. Wel vraagt hij zich af of bij al die taken niet een hogere beloning hoort.

Extra werkzaamheden

Jurwin Rickets, Berenschot: 'Uit wat ik uit jouw verhaal opmaak, heb jij een heel mooi traject opgezet bij de organisatie waar jij werkt. Zowel voor de organisatie, in de vorm van presentaties, onderzoeken, het opzetten van beleid, projectgroepen et cetera, maar zeker ook individueel door een diploma SPH af te ronden.

Als ik kijk naar alle taken die jij uitvoert, zou ik zeggen dat jij inderdaad in een schaal zit die te laag is. Wat je alleen niet moet vergeten, is het feit dat jouw werkgever jou betaalt om een bepaalde functie uit te oefenen, met de daarbij behorende taken, resultaten en verantwoordelijkheden. Het komt vaker voor dat een medewerker meer doet dan van hem of haar gevraagd wordt vanuit enthousiasme en oprechte interesse in het werk. Dat proef ik ook in jouw geval.

Wat ik in jouw geval zou voorstellen, is in gesprek te gaan met je leidinggevende en te vertellen dat jij hiermee zit. Als deze werkzaamheden die jij uitvoert echt boven op de gevraagde werkzaamheden komen, is het zaak om gezamenlijk te bepalen hoe jullie hiermee willen omgaan. Ik ga ervan uit dat jouw werkgever ontzettend blij is met hoe jij deze functie vervult en hoe jij het hele aspect omtrent bewegen op de kaart hebt gezet en begeleidt. De werkgever zou ervoor kunnen kiezen om jouw functie, en dan bedoel ik de daadwerkelijk uitgevoerde taken, opnieuw te waarderen. Wellicht betekent dit dat je in een functiegroep hoger wordt geplaatst.

Houd er alleen wel rekening mee dat jouw werkgever er ook voor kan kiezen om jouw extra werkzaamheden te zien als een eigen keuze en deze niet te belonen met meer salaris. In dit geval zou je er natuurlijk voor kunnen kiezen om te zoeken naar een andere baan.'

Bron: Volkskrant en Intermediair
Auteur: Joris Zwetsloot