Merel wacht al 13 jaar op haar loonsverhoging. Wat kan ze doen?


Merel (45) werkt sinds twintig jaar bij een leverancier van medische en industriële gassen. Toen zij nog productiecoördinator was kreeg Merel een toeslag voor ploegendiensten van 15 procent op haar loon. Bij een promotie tot labcoördinator, dertien jaar geleden, werd haar beloofd dat die toeslag in twee stappen verrekend zou worden bij haar loon. 'Van die tweede stap is het nooit gekomen.'

Inmiddels is Merel een zogeheten Quality Control Officer. Zij geeft 40 uur per week leiding aan een afdeling van ruim tien medewerkers, die de veiligheid en kwaliteit bewaken binnen het bedrijf. Merels loon is 3.300 euro bruto per maand, inclusief dus niet 15 maar 7,5 procent ploegentoeslag. Ook ontvangt zij 180 euro per maand bonus.

Lang legde Merel zich neer bij haar situatie, maar nu het bedrijf volgens haar gebukt gaat onder een cultuur van 'vriendjespolitiek en subjectiviteit', wil zij weleens weten hoe ze ervoor staat. De personeelsafdeling heeft een onderzoek ingesteld naar het personeelsbeleid van het bedrijf. Een uitgelezen kans om wat te doen aan haar salaris. ‘Maar wat is reëel voor mijn staat van dienst en functie?’

Slechte cultuur

Karmen de Boer, Berenschot: ‘Ik lees dat je werkt binnen de sector Industriële en Medische Gassen als Quality Control Officer tegen een salaris van 3.313 euro bruto per maand. Ik begrijp dat hier de helft van de ploegentoeslag in is verwerkt. Het is me echter niet duidelijk of de andere helft wel wordt uitgekeerd, maar als ploegentoeslag, of helemaal niet. Ook is me niet helder of in dit maandbedrag ook de maandelijkse bonus al is verwerkt.

Dat gezegd hebbende, ben ik van mening dat je gezien de verantwoordelijkheden die je hebt binnen het lab en de aansturing van een aantal mensen, binnen deze sector te weinig verdient. Een salaris van rond de 4.000 euro bruto per maand vind ik zeker redelijk in jouw situatie. Als het restant van de ploegentoeslag alsnog wordt  toegekend, kom je in ieder geval al een beetje in de goede richting. Indien de werkgever dit heeft toegezegd, dan zou hij deze afspraak ook moeten nakomen. Als het op schrift staat, sta je zeker in je recht om die aanvulling te vragen. Afspraak is afspraak en wellicht zelfs tot bepaalde hoogte met terugwerkende kracht, als dat op papier staat. Staat het niet op schrift, dan adviseer ik toch om het gesprek aan te gaan om dit te bespreken. Je overvraagt in ieder geval niet.

Tevens valt me op dat je zegt dat je geen loonsverhoging krijgt bij een promotie. Kennelijk zijn de mogelijke loopbaanstappen niet duidelijk en wat het beloningsbeleid precies inhoudt. Het kan zinvol zijn om ook daar eens met een HR-adviseur over te gaan praten, zodat je je eigen situatie meer in kaart kunt brengen en een beeld hebt bij de (on)mogelijkheden binnen de organisatie.

Als laatste valt me ook op dat je de slechte cultuur ter sprake brengt, waar je je niet prettig bij voelt. Ik adviseer je om de verschillende aspecten hierboven in kaart te brengen voor jezelf. Hopelijk heb je dan voldoende argumenten verzameld om voor jezelf de knoop door te hakken. Je kunt blijven en wellicht salarisverhoging vragen en hopen dat er snel actie wordt genomen om de cultuur te verbeteren. Of je kunt eens buiten de deur kijken naar een organisatie waar er meer rust is in de cultuur en de arbeidsvoorwaarden meer in lijn zijn met je verantwoordelijkheden.

Welke keuze het ook wordt, ik wens je veel succes!’