Patricia vindt haar salaris voor haar parttime baan wel erg laag

Gepubliceerd op 30 maart 2017

Wie parttime werkt, verdient minder dan wie hetzelfde werk fulltime doet, dat weet Patricia (31) ook. Toch vindt de administratief medewerker het salaris voor haar parttime baan wel erg laag.

Patricia verdient 1.150 euro bruto per maand voor 20 uur in de week. Dat is precies de helft van wat haar fulltime collega’s verdienen. Een fulltime salaris gedeeld door twee. Klinkt logisch voor een halve baan. Maar is dat wel zo reëel?

Patricia vindt van niet. Voor het bijhouden van de financiële administratie en lichte ‘it-gerelateerde taken’ bij een regiokantoor in de retail- en supermarkbranche vindt zij 1.550 euro bruto per maand meer op zijn plek. Maar zeker weet Patricia het niet. Want haar werkgever hanteert volgens haar geen cao om haar salaris aan te spiegelen.

Partime

Jurwin Rickets, Berenschot: 'Het salaris wat wordt geboden voor een functie wordt in eerste instantie bepaald op basis van een fulltime werkweek. De werkzaamheden, toegevoegde waarde en andere gezichtspunten worden bekeken en de werkgever bepaalt op basis hiervan welk salaris hij daartegenover biedt. Het feit dat jij 20 uur werkt in plaats van een fulltime werkweek van 40 uur betekent dat jij ook maar de helft van de tijd aanwezig bent, en dus ook maar de helft van het salaris krijgt. Dit is logisch en standaard binnen de arbeidsmarkt.

Jouw salaris van 1.150 euro per maand voor 20 uur komt overeen met een fulltime salaris van 2.300 euro per maand. Dit ligt in lijn met administratief medewerkers bij andere organisaties, zowel binnen de retailsector als daarbuiten. Kijk je bijvoorbeeld naar de cao’s van de grote supermarkten, dan komt jouw salaris daarmee overeen.

Uit je vraag begrijp ik dat je niet tevreden bent over jouw salaris. Helaas denk ik niet dat je als administratief medewerker nog grote financiële stappen kan maken, ook niet bij een andere organisatie. Ik raad je aan om voor jezelf te kijken waar jouw sterke punten liggen, op welk gebied jij nog kan groeien en wellicht een zwaardere functie kan aannemen. Je zegt bijvoorbeeld dat je werkzaamheden hebt op het gebied van financiële administratie en IT. Weet dat specialisten op deze werkgebieden een salaris hebben dat flink hoger kan liggen dat het salaris voor een administratief medewerker.

Ik zou zeggen: ga ervoor, met de aantrekkende economie zijn er genoeg kansen op een hoger salaris!'

Bron: Volkskrant en Intermediair
Auteur: Joris Zwetsloot