De recruiter beloofde Frans een salaris van 2.500 euro, maar dat bleek niet haalbaar

Gepubliceerd op 7 juni 2017

De recruiter beloofde Frans een salaris van 2.500 euro, maar dat bleek niet haalbaar. Hij vraagt de salarisexperts om advies.

Frans (25) kreeg een worst voorgehouden. Een recruiter spiegelde hem voor dat hij zo'n 2.500 euro bruto zou gaan verdienen bij het consultancybureau waar hij nu werkt. Maar in het sollicitatiegesprek bleek het maximaal haalbare salaris 2.100 euro bruto. 'Het loon dat alle junior starters bij het bedrijf krijgen', zo vertelde Frans' nieuwe werkgever hem.

Frans werkt als SAS Business Intelligence consultant. Die mond vol betekent dat hij informatie verzamelt en analyseert die bedrijfsprocessen kunnen verbeteren. Dat kan over van alles gaan: producten, klanten, markten, concurrentie, trends, en ga zo maar door. Aan de hand van speciale datasoftware (SAS) brengt Frans advies uit aan de bedrijven waar hij is gedetacheerd.

Het werk gaat Frans goed af ('Ik pak het sneller op dan anderen'), maar het salaris zit hem dwars. Niet alleen vanwege de praatjes van de recruiter, maar ook omdat hij collega-starters kent die wel meer verdienen dan 2.100 euro. Wat moet hij doen?

Bewijsjaar

Abe de Jong, voormalig Berenschot-adviseur: 'Het staat je natuurlijk altijd vrij om het gesprek aan te gaan over jouw beloning. Het klinkt een beetje plat, maar als het op salaris aankomt, wil de zin “Wie zeurt, die beurt” nog weleens van toepassing zijn. Echter, het is bij veel bedrijven vanzelfsprekend dat er een vast salaris wordt gehanteerd voor starters. Zeker in de branche waarin jij werkt. In die zin is het dus ook niet ongebruikelijk dat dit salaris niet onderhandelbaar is en dat je het de eerste periode (meestal een jaar) moet doen met dit salaris. Na deze periode ontstaat de mogelijkheid om je te differentiëren van de andere starters.

Het feit dat jij de werkzaamheden sneller oppakt dan je peers is dan een goed argument om te pleiten voor een hoger salaris. Je moet zo’n eerste jaar ook een beetje zien als een jaar waarin jij de kans krijgt om je te bewijzen. Om al meteen na een aantal maanden te vragen om meer salaris kan ook ietwat pretentieus overkomen.'

Bron: Volkskrant en Intermediair
Auteur: Joris Zwetsloot