Het salaris van Jeanet is sinds 2009 niet meer geïndexeerd of verhoogd

Gepubliceerd op 22 februari 2017

Het salaris van secretaresse Jeanet is sinds 2009 niet meer geïndexeerd, laat staan verhoogd. Moet ze zich daarbij neerleggen?

Misschien klinkt het gek, maar het relatief hoge salaris van Jeanet (59) zit haar in de weg. Want omdat de secretaresse relatief meer verdient dan veel anderen bij het juridisch kantoor waar zij werkt, is haar salaris al sinds 2009 niet meer bijgesteld voor inflatie, het zogeheten indexeren.

Jeanet organiseert seminars voor de advocaten binnen haar kantoor. Daarvoor ontvangt zij 3.275 euro bruto per maand. Bij goed presteren komt daar bovendien aan het einde van het jaar een winstafhankelijke bonus bij van maximaal een maandsalaris.

Toen het kantoor in slecht weer zat, is ooit afgesproken de salarissen van nieuw personeel te verlagen. Later is afgesproken met de ondernemersraad dat ook de indexering van hogere salarissen op pauze zou worden gezet. De ondernemingsraad van het bedrijf ging daarmee akkoord, omdat het niet veel mensen leek te treffen.

Behalve Jeanet dus, en haar afdeling, omdat zij dus al wat meer verdienden. ‘Ooit heeft de ondernemingsraad met het bestuur afgesproken dat de indexering altijd gegeven zou worden, behalve als het heel slecht gaat met het kantoor. Daar is op dit moment geen sprake van. Er is al zo veel bezuinigd dat er zelfs een loonsverhoging van 6 procent op de salarissen is toegekend’, aldus Jeanet.

Ook de indexering wordt weer bij iedereen toegepast. Maar Jeanet kan fluiten naar beide. Zij moet wachten tot haar salaris weer op pijl is met de anderen. ‘Een rare redenering’, vindt Jeanet. Moet zij zich daar maar gewoon bij neerleggen?

Vervelend, maar niet oneerlijk

Abe de Jong, voormalig Berenschot-adviseur: 'Als ik het goed begrijp wordt jouw salaris niet geïndexeerd omdat jouw huidige salaris hoger ligt dan het schaalmaximum van de salarisschaal waarin je bent ingedeeld. Deze situatie is ontstaan doordat de salarisschalen in het verleden zijn verlaagd met instemming van de ondernemingsraad.

We komen deze situatie vaker tegen. Het is dus niet ongebruikelijk of onmogelijk. Ik neem aan dat er niet in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd dat jouw salaris ieder jaar wordt geïndexeerd. Hiermee heb je niet automatisch recht op indexatie. Ik kan me voorstellen dat het oneerlijk voelt als de salarissen van collega’s die onder of op het schaalmaximum zitten wel worden geïndexeerd en dat van jou niet. Gelijke gevallen dienen gelijk behandeld te worden.

Echter, met een salaris boven het schaalmaximum is er geen sprake van een gelijk geval en kan er dus een uitzondering worden gemaakt. Het is in die zin dus niet oneerlijk maar je wordt wel benadeeld. Want iedere keer dat er sprake is van prijsinflatie en jouw salaris stijgt daarin niet mee, dan neemt jouw koopkracht af en kun jij dus minder kopen voor geld – precies de reden om salarissen wél te indexeren. Het vervelende in jouw situatie is dat je nu nadeel ondervindt van een besluit dat al een aantal jaren geleden is genomen. Daar kun je nu niet zo veel meer aan doen.'

Bron: Volkskrant en Intermediair
Auteur: Joris Zwetsloot