Hoe snel mag je om salarisverhoging vragen?

Gepubliceerd op 15 februari 2017

Hoe snel mag je om een nieuwe salarisverhoging vragen als je nog relatief weinig werkervaring hebt?

Zonder werkervaring vol de salarisonderhandelingen induiken leek Simone (25) iets te gortig voor haar nieuwe baan. De kersverse projectmanager bij een bedrijf voor digitale marketing was allang blij met werk. ‘Ik wilde graag beginnen met werken om ervaring op te doen en mij nuttig te voelen.’

Simone pakte haar taken snel op. Inmiddels runt zij binnen het bedrijf haar eigen winkeltje. Ze is het eerste aanspreekpunt voor klanten, verzorgt offertes en begeleidt de productie van mailings.

Dat gaat goed, vindt ook haar baas. Bij het eerste functioneringsgesprek kreeg Simone een salarisverhoging van 10 procent, wegens ‘tevredenheid’, precies zoals al was vastgelegd in het standaardcontract voor haar functie. Ze verdient sindsdien 2.310 euro bruto, zonder bonus.

Meer salaris smaakt – natuurlijk – naar meer. Maar nog eens een balletje opgooien, vraagt Simone zich af, is dat met haar beperkte werkervaring wel kies? ‘Ik ben snel ingewerkt en draag bij aan de prestaties van het bedrijf.’

Leerproces

Leonie Mutsaers Berenschot: 'Simone, dit is een zeer interessante vraag; een vraag die speelt bij veel young professionals en mensen met een nieuwe functie. Bij de beantwoording betrek ik graag de wetenschap om te laten zien waarom je wel mag vragen om salarisverhoging wanneer je nog niet veel ervaring hebt in de huidige functie.

Specifiek gaat het om een van de meest geciteerde artikelen van de organisatiepsychologie, dat van Frank Schmidt en John Hunter (1998). Hieruit blijkt dat werkprestaties over het algemeen verbeteren gedurende de eerste vijf jaar dat een werknemer een functie heeft, omdat er meer kennis en skills worden geleerd.

Echter, na gemiddeld vijf jaar is het leerproces voltooid en zal de prestatie niet verder verbeteren, tenzij de werknemer een nieuwere of zwaardere functie krijgt en opnieuw moet gaan leren; en of de medewerker up-to-date blijft binnen zijn vakgebied (TNO, 2014).

Een kanttekening: werkprestatie is niet de enige factor tot salarisverhoging. Toch geeft dit wetenschappelijk onderzoek een onderbouwing waarom je, ook in je beginjaren van een (nieuwe) functie, waardevol bent. En waardevol zijn in een organisatie mag je best terugzien in je salaris.

Zoals gezegd hangt salarisverhoging niet alleen af van je werkprestaties, tevens gaf je aan dat je al 10 procent salarisverhoging hebt gehad conform het contract. Ik heb te weinig informatie om te kunnen zeggen dat je sowieso een salarisverhoging gaat krijgen, maar laat het duidelijk zijn dat weinig ervaring geen reden is om te onderhandelen over je salaris.'

Bron: Volkskrant en Intermediair
Auteur: Joris Zwetsloot