Wie implementeert predictive maintenance in de utiliteitsbouw?

Gepubliceerd op 17 januari 2018

Veel partijen binnen de utiliteitsbouw verkennen de mogelijkheden voor predictive maintenance, een veelbelovende onderhoudsstrategie voor assets. Toch zet vrijwel geen enkele partij er volledig op in, iedereen kijkt naar elkaar. In de whitepaper ‘Predictive maintenance in de utiliteitsbouw: wie is aan zet in 2018?’ bespreken Berenschot-adviseurs actuele trends, randvoorwaarden en de beste optie.

Als gevolg van servitization en de opkomst van big data groeit de vraag naar en het aanbod van predictive maintenance. Succesvolle implementatie van predictive maintenance is onder andere afhankelijk van de beschikbare en bruikbare (failure) data. Het delen van data met verschillende partijen is hierbij vereist.

Binnen de utiliteitsbouw heeft een eindgebruiker te maken met verscheidene producenten. De rol van de onderhoudsserviceverlener wordt steeds groter omdat de eindgebruiker steeds meer ontzorgd wil worden. Voor de onderhoudsserviceverlener kan het initiëren van predictive maintenance daarom erg waardevol zijn, voornamelijk vanwege de toename van performance-based contracten. De auteurs concluderen dan ook dat de onderhoudsserviceverlener de meest geschikte partij is om predictive maintenance te implementeren binnen de utiliteitsbouwketen omdat hij de schakel vormt tussen producenten en eindgebruiker.