Haagsche Bazen: topambtelijk leiderschap in vergelijkend perspectief

Gepubliceerd op 11 juli 2018

Vandaag presenteren adviseur Bart de Vries en voormalig Berenschotadviseur Alexandra Schippers het boek Haagsche Bazen. Het boek gaat in op de wereld van de topambtelijke leiders, vanuit verschillende perspectieven belicht. Hierbij komen niet alleen de topambtenaren zelf, maar ook bestuurders en directeuren uit diverse sectoren aan het woord.

In het boek belichten verschillende topambtenaren, waaronder minister Kajsa Ollogren en Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, hun visie op topambtelijk leiderschap. Reflecterend hierop geven toonaangevende bestuurders en directeuren uit de wetenschap, media, sport en culturele sector advies aan de Haagse topambtenaren. Daarnaast worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de loopbanen van de huidige generatie topambtenaren bij de Rijksdienst. Deze uitkomsten zijn vergeleken met onderzoeksresultaten van 2004, destijds gepubliceerd in het boek Wie is de topambtenaar?. Vooronderstellingen over achtergrond, honkvastheid, ervaring in het bedrijfsleven en de opkomst van de vrouwelijke topambtenaar worden hierbij bevestigd én ontkracht.

Het boek Haagsche Bazen wordt gepresenteerd tijdens het evenement Haagsche Bazen van Haagsch College. Op deze avond spreken Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, en Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en organisatieverandering, hun visie op leiderschap. Berenschot is vereerd het eerste exemplaar van het boek daarna te kunnen overhandigen aan Ronnie van Diemen, Inspecteur-generaal Gezondheidszorg en Jeugd.

Haagsche Bazen11 juli 2

Foto: Freek van den Bergh