Gemeenten van de Toekomst publiceert essay Berenschot

Gepubliceerd op 26 maart 2018

Vandaag is het essay ‘Grip op samenwerking in de praktijk’ door BZK via Gemeenten van de Toekomst onder alle gemeenten verspreid. Met de best practices die de auteurs Roeland Stolk (Berenschot), Rob de Greef (PROOF Adviseurs) en Laurens Vellekoop (Berenschot) hierin aanreiken, kunnen nieuwe gemeenteraden direct van start.

Eerder verscheen van dezelfde auteurs al het boek Grip op regionale samenwerking (2015), geschreven in opdracht van BZK, VNG, VVG en raadslid.nu. Hierin onderzochten zij hoe raadsleden en griffiers hun grip konden versterken op regionale samenwerking. De afgelopen anderhalf jaar reisden Stolk en De Greef door het land en gingen ze in 45 bijeenkomsten het gesprek aan met meer dan 130 raden.

In het licht van de aanstaande verkiezingen, de transformatie in het sociaal domein en de komst van de Omgevingswet zal grip op samenwerking opnieuw een hot topic zijn. In het essay beschrijven Stolk, De Greef en Vellekoop kernachtig hoe samenwerking formeel werkt en doen zij verslag van bestaande practices die erop gericht zijn de grip van raadsleden te vergroten. Door deze lessen te ordenen en beschikbaar te stellen willen ze bijdragen aan de verdere professionalisering van de omgang met samenwerkingen.

Download hier het essay Grip op samenwerking in de praktijk. (pdf, 383 kB)

Meer weten

Wilt u meer weten over hoe u als gemeente grip kan krijgen op regionale samenwerking? Bekijk dan onze workshop grip op regionale samenwerking (pdf, 650 kB) of neem direct contact op met een van onze adviseurs.