Groningen doet proef met stemmen tijdens referendum

Gepubliceerd op 7 maart 2018

Op 21 maart vindt het referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in Nederland plaats. De gemeente Groningen gaat die dag een proef doen met stemmen tijdens het referendum. In vijf stembureaus telt de gemeente de stemmen niet alleen met de hand, maar ook met een nieuw ontwikkelde applicatie.

In deze proef schaduwt de gemeente alleen het stemmen; het echte stemmen gebeurt nog gewoon op papier. De gemeente Groningen zoekt met deze proef naar meer veiligheid, transparantie en betrouwbaarheid tijdens verkiezingen. Hierbij werkt de gemeente samen met adviesbureau Berenschot en technologiepartner LAB15.

Betrouwbaar en inzichtelijk

Met de proef wil de gemeente onderzoeken of nieuwe technologieën de betrouwbaarheid van het stemproces kunnen vergroten. Het voorkomt menselijke fouten of fraude. Kiezers kunnen het aantal stemmen direct  digitaal volgen, zonder dat dit gevolgen heeft voor het stemgeheim. Bijkomend voordeel is dat het systeem de stemmen optelt. Meer informatie: stemmen-telt.nl/groningen

De kiezer merkt vrijwel niks van de proef; alleen het stembureau scant de QR-code op de stempas één keer extra. Dit gebeurt voordat het normale stemmen start. De applicatie houdt precies bij wanneer een stempas wordt gescand.

Vijf stembureaus

De proef vindt plaats bij de volgende vijf stembureaus in de gemeente Groningen: locaties van de gemeente Groningen aan het Hanzeplein 120 (GGD) en aan het Gedempte Zuiderdiep 98, het Centrum Beeldende Kunst (CBK) aan de Trompsingel 27, het Heerenhuis aan Spilsluizen 9 en de Doopsgezinde Kerk aan de Oude Boteringestraat 33.

Privacy

De stemmer blijft altijd anoniem en de kiezers brengen de officiële stem nog steeds op papier uit. Een uitgebrachte stem is dus niet tot een identiteit of het tijdstip van stemmen te herleiden. De gemeente slaat tijdens de proef geen persoonsgegevens op en slaat de QR-codes op de stempassen beveiligd en onherkenbaar op.

Technologie

Doel van de proef is om te onderzoeken of de gemeente de huidige software die ze gebruikt bij het tellen van stemmen in de toekomst kan vervangen door een nieuw ontwikkelde applicatie. Deze applicatie maakt gebruik van blockchaintechnologie die zich kenmerkt door transparantie, controleerbaarheid en betrouwbaarheid.

De gemeente slaat informatie in de applicatie versleuteld op. Op de website stemmen-telt.nl/groningen zijn gedurende de verkiezingsdag opkomstcijfers inzichtelijk. Bij sluiting van de stembureaus om 21.00 uur kunnen de stemmers de telling van de stemmen direct digitaal volgen voor deze vijf stembureaus. Ook informatie over de werking van deze blockchaintechnologie voor de proef staat op de website van Stemmen Telt!.