Proef stemmen tellen met blockchain afgerond

Gepubliceerd op 22 maart 2018

De gemeente Groningen had gisteren de primeur bij het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten: in vijf stemlokalen gebeurde het tellen van de stemmen niet alleen met de hand, maar ook met een blockchainapplicatie. Hierbij werkte de gemeente samen met adviesbureau Berenschot en technologiepartner LAB15. De opkomst was realtime te volgen en na afloop werden opkomst en aantal getelde stemmen vergeleken.

Realtime opkomst volgen

Gedurende de dag registreerden mensen van Berenschot, LAB15 en gemeente Groningen het aantal stemmers. Na sluiting van de vijf stembureaus om 21.00 uur werd het aantal uitgebrachte stemmen handmatig geteld. Het vergelijken van het aantal stemmers met het aantal getelde stemmen gebeurde automatisch. Omdat het aantal stemmers overdag al onwijzigbaar was vastgelegd in de blockchain, was het proces van stemmen tellen voor iedereen transparant en controleerbaar.

Transparantie en betrouwbaarheid tijdens verkiezingen

Aan de hand van de pilot wil de gemeente Groningen onderzoeken of nieuwe technologieën de veiligheid, transparantie en betrouwbaarheid tijdens verkiezingen kunnen vergroten. Zo kan het inzetten van de blockchaintechnologie menselijke fouten voorkomen en het stemproces inzichtelijker maken voor iedere burger. De technologie heeft geen gevolgen voor het stemgeheim: de stemmer blijft anoniem en omdat de officiële stem op papier wordt uitgebracht, is deze niet tot een identiteit of het tijdstip van stemmen te herleiden.

Blockchain in de publieke sector

Wilt u weten hoe u als overheid blockchain kan inzetten om publieke meerwaarde te creëren? Of benieuwd hoe blockchaintoepassingen de processen in uw gemeente kunnen verbeteren? Neem dan contact met ons op.