Het systeem van een orkest kost veel geld

Gepubliceerd op 22 mei 2018

Het Metropole Orkest  beleeft barre tijden, blijkt uit een reportage van Nieuwsuur. Door de bezuinigingen hebben musici nog maar een halve baan bij het orkest en zij moeten ander werk erbij gaan doen, soms zelfs als vuilnisman. De kwaliteit van dit unieke en wereldberoemde orkest heeft daaronder te lijden. Het ministerie van OCW is gevraagd om meer bij te dragen.

Nieuwsuur vroeg Bastiaan Vinkenburg, adviseur en sectorleider Kunst & Cultuur bij Berenschot, de situatie te analyseren. Vinkenburg: "Het systeem van een orkest kost gewoon heel veel geld. Omdat heel veel mensen in zo'n productie meedoen. Die moeten ook repeteren en vernieuwen." Verder stelt hij dat een professioneel orkest een dermate kostbare organisatie is, dat deze niet kan functioneren zonder voldoende publieke middelen. "Als alle kosten uit kaartverkoop moeten worden terugverdiend, worden de kaarten zo duur dat jongeren niet meer naar de concerten komen."

Berenschot onderzoekt vaker culturele instellingen zoals orkesten en brengt in beeld hoeveel publieke middelen nodig zijn om als orkest duurzaam artistieke en maatschappelijke waarde te kunnen leveren. Meer informatie? Neem contact op met één van onze adviseurs of kijk op de pagina Kunst en Cultuur.

Metropole Orkest ADE2017 - Reinout Bos - def

Foto: Reinout Bos