Fay geniet van haar werk, maar vindt haar salaris te laag

Gepubliceerd op 25 juli 2018

Fay controleert of zorgaanbieders zich aan de regels houden en de juiste zorg verlenen. Ze geniet van haar uitdagende werk, maar vindt haar salaris duidelijk te laag. Zijn de experts het daarmee eens?

Zorgtoezichthouder Fay (43) begeeft zich op onontgonnen terrein. De overheveling van zorgtaken van de landelijke overheid naar de gemeente, geregeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning uit 2015, luidde ook de geboorte in van haar functie als gemeentelijk controleur van die wet.

Kortgezegd houdt Fay in de gaten of zorgaanbieders zich aan de regels en afspraken houden en of hulpbehoevenden de juiste zorg krijgen. Haar baan heeft zich gaandeweg ontwikkeld tot wat het nu is.

Voordeel is dat zij veel verantwoordelijkheden heeft. Nadeel is dat de zwaarte van haar functie haar salaris is ontgroeid. Fay verdient 2.997 euro bruto per maand, plus een dertiende maand van zo’n 4.000 euro. Dat vindt zij te weinig.

Hoewel Fay haar hbo niet heeft afgerond, acht zij haar baan wel op dat niveau. ‘Ik moet zelfstandig werkprocedures ontwikkelen, maar ook risicoanalyses maken van zorgaanbieders. Op basis van mijn informatie maakt de beleidsadviseur zijn ontwikkelplan.’

Begrijp haar niet verkeerd, Fay geniet van haar uitdagende functie, zegt ze. Maar de indeling in schaal 8, periodiek 7 in de cao voor gemeenten, is echt te laag, toch?

Hbo-denkniveau

Roxane Vercauteren, voormalig Berenschot-adviseur: ‘Je vraagt je af of je voor de functie als regionaal toezichthouder Wmo-kwaliteit wel voldoende verdient. Zoals je al zegt is er geen sprake van onderhandeling met je leidinggevende over je salaris, omdat jullie een cao hebben. Hierdoor is er inderdaad nauwelijks ruimte om te onderhandelen. Je schaal bepaalt je salaris. Daarover valt weinig te discussiëren.

Naast je salaris is het natuurlijk de vraag of je functie in de juiste schaal is ingedeeld. Gezien je werkzaamheden, zoals het uitvoeren van een risicoanalyse, het opstellen van adviesrapporten en het onderhouden van contacten met gemeenten, maak ik op dat het inderdaad een functie betreft op hbo-niveau. Je zegt als toezichthouder gesprekken te voeren op diverse niveaus in de betreffende organisaties en input te leveren voor ontwikkelplannen. Ook hiervan kan ik verwachten dat hbo-denkniveau vereist is. Natuurlijk maak ik deze inschatting op basis van de informatie die je mij geeft. Het is niet mogelijk om hiermee een gefundeerde uitspraak te doen over het schaalniveau waarin je functie thuishoort.

Dat gezegd hebbende, denk ik dat schaal 8 mogelijk te laag is voor jouw functie. Schaal 8 is over het algemeen een schaal waarin medewerkers met mbo-denkniveau met meerdere jaren werkervaring opereren, of hbo’ers met een korte werkervaring. Gezien je leeftijd en de werkzaamheden zou je kunnen verwachten dat jouw functie een hogere beloning verdient.

Het is mogelijk om hierover het gesprek met je leidinggevende aan te gaan. Gezien het nieuwe karakter van je functie zou het kunnen dat de praktijk anders is dan men in eerste instantie dacht. Besef wel dat de functie onlangs nog in een schaal is geplaatst, waarvoor destijds een goede reden was. Het is dus de vraag of er in de tussentijd iets significant is veranderd.’