Wat zou Inge als account- en vestigingsmanager moeten verdienen?

Gepubliceerd op 26 november 2018

Account- en vestigingsmanager Inge heeft haar baas om een beter groeiperspectief gevraagd, maar moet nu zelf met een voorstel komen. Ze weet niet goed waar ze op moet inzetten; wat vinden de experts?

Hoe kleiner het bedrijf of de afdeling, des te lastiger medewerkers het vaak vinden om in te schatten of zij behoorlijk betaald worden. Er zijn minder collega’s om jezelf mee te vergelijken en het specifieke takenpakket past vaak minder goed binnen de kaders van een cao of voorbeeldfuncties binnen de branche op internet.

Precies dat probleem heeft account- en vestigingsmanager Inge. Zij vroeg haar baas om een beter groeiperspectief, maar kreeg de bal teruggekaatst. Haar salaris stijgt maximaal 2 procent per jaar. ‘Dit heb ik ter discussie gesteld bij mijn directeur, maar die vroeg mij wat ik dan reëel zou vinden.’

Nu weet ze het even niet meer, vanwege haar gevarieerde takenpakket. Omdat zij een servicecentrum met drie man personeel runt en er tegelijkertijd ook zelf op uit gaat voor de verkoop, vindt zij het lastig te bepalen wat eerlijk is.

Inge is 45 en verdient 5.400 euro bruto per maand. Ook krijgt zij een bonus van 2.000 euro per jaar. Daarbij betaalt haar werkgever haar pensioen en heeft zij een auto, telefoon, laptop en tablet van de zaak.

Voor dat beloningspakket werkt Inge ‘meer dan’ 40 uur per week. Dat doet ze graag: ‘Ik heb een goede verstandhouding met mijn baas. Ik krijg honderd procent vertrouwen en vrijheid. Ik word serieus genomen en mijn mening telt.’

Marktconform niveau

Maud Schaapveld, voormalig consultant Berenschot: ‘Verkoopfuncties komen wij in verschillende soorten en maten tegen in de markt. Veelal betreffen het accountmanagementposities. Op basis van de informatie die jij geeft over de inhoud van jouw functie, neem ik aan dat jij een accountmanager buitendienst bent en daarnaast managementtaken uitvoert.

‘Jij vraagt je af of je salaris marktconform is. Deze vraag komt voort uit de maximale salarisstijging van 2 procent per jaar die jij kunt ontvangen. Het is mij onduidelijk waar die 2 procent op is gebaseerd. Heeft dat te maken met inflatie? Zijn dat salaristreden binnen een schaal? Of heeft het een andere reden? Interessant is de vraag waarom je vindt dat je meer zou moeten krijgen. Gaat het voornamelijk om de hoogte van je salaris of om de groeimogelijkheden? En wat is de achtergrond daarvan? Is de functie zwaarder geworden?

‘Op basis van de informatie die je geeft over de inhoud van je functie vind ik de arbeidsvoorwaarden die jij ontvangt (primair en secundair) zeker op marktconform niveau of zelfs wat daarboven. Naast je vaste salaris ontvang je namelijk ook een goede variabele beloning en krijg je goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Je zegt dat je meer dan 40 uur werkt. Het is mij niet duidelijk of je je overuren gecompenseerd krijgt in tijd en geld. Hier zou je eventueel nog naar kunnen vragen.

‘Je schrijft bovendien dat je honderd procent vertrouwen en vrijheid ontvangt van je leidinggevende en dat je mening wordt gewaardeerd. Deze immateriële factoren zijn zeer waardevol en belangrijk in een functie, en moeten zeker in acht genomen worden bij het beoordelen van het totale pakket aan arbeidsvoorwaarden.

‘Kortom, ik denk dat je tevreden mag zijn. Mocht je toch meer ambities hebben om je verder te ontwikkelen en meer te verdienen, dan zou ik een gesprek aangaan over eventuele mogelijkheden om meer verantwoordelijkheden op te pakken. Succes!’