Het salaris van junior belastingadviseur | Berenschot nieuws

Steffy werkt als junior belastingadviseur voor 2.250 euro. Is dat wel eerlijk?

Nieuws
Steffy werkt als junior belastingadviseur voor 2.250 euro. Is dat wel eerlijk?

Deel dit nieuwsartikel

Datum

07 februari 2018

Leestijd

2 minuten

Het salaris van een junior medewerkers is afhankelijk van verschillende factoren. We bekijken of het salaris van een junior belastingadviseur passend is.

Steffy had wel wat meer verwacht van haar eerste baan bij een accountantskantoor. Sinds een jaar mag zij zich master fiscaal recht noemen, maar ook als universitair afgestudeerde begint Steffy bij het kantoor onderaan de ladder, als junior.

Dat hoort erbij, weet Steffy. Dus toen zij een jaar geleden werd aangenomen als junior belastingadviseur bij een middelgroot bedrijf, had zij geen reden te twijfelen aan haar salaris van 2.250 euro bruto per maand. Maar nu zij een tijdje op weg is wil ze toch weleens weten of haar salaris wel strookt met het niveau van haar functie en opleiding.

Steffy doet ‘standaard werkzaamheden voor een junior belastingadviseur’. Voor wie niet in de financiële sector werkt: dat houdt in dat zij voorbereidend onderzoek doet voor persoonlijk en bedrijfsmatig belastingadvies, aangiften opstelt en contact heeft met de Belastingdienst.

Als junior wordt Steffy intern opgeleid. Het bedrijf volgt geen cao en Steffy krijgt geen pensioen en geen verdere secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een leaseauto en een telefoon van de zaak. Wel krijgt ze een jaarlijkse bonus van 2 procent.

Secundaire voorwaarden

Leonie Mutsaers, Berenschot: ‘Je vraagt je af of het startsalaris dat jij als junior belastingadviseur krijgt wel genoeg is, gezien het niveau van de functie en je afgeronde wo-opleiding. Kort door de bocht is een gemiddeld startsalaris van een wo-afgestudeerde young professional ongeveer 2.450 euro. Met een salaris van 2.250 euro lijkt je salaris iets lager uit te komen dan we in de markt zien.

Uiteraard is het getal een gemiddelde en is dit, naast de functiezwaarte, afhankelijk van veel factoren, waardoor de uitleg genuanceerder ligt. Ik zal voor nu twee factoren belichten die dit gemiddelde beïnvloeden. Ten eerste kan een wo-afgestudeerde ervoor kiezen om een traineeship te doen. Het gemiddelde startsalaris ligt voor deze groep lager. Dit is ingegeven omdat de werkgever, naast het primaire salaris, investeert in bijvoorbeeld training en opleiding om de competenties van de medewerker te vergroten.

Ten tweede is het gemiddelde afhankelijk van de sector waarin de organisatie zich begeeft. Zo zal een wo-afgestudeerde binnen de it-sector veel hoger uitkomen dan iemand binnen jouw sector. Voor de sector accountancy en belastingadvies is het gemiddelde van 2.450 euro een goede vergelijking.

Opvallend is dat je schrijft dat je geen secundaire arbeidsvoorwaarden hebt, maar dat je wel een bonus van 2 procent ontvangt. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn in de huidige tijd essentieel voor organisaties om hun medewerkers te behouden. Zeker als we kijken naar de nieuwe generatie. De nieuwe generatie gaat er onder meer van uit dat je minimaal een telefoon, een laptop en een ov-kaart ontvangt. Bovendien is autonomie en thuiswerken een pre. Dit wordt daarom in de huidige tijd ook gezien als beloningsvorm waardoor medewerkers voor een organisatie willen (blijven) werken. Ondanks dat pensioen voor jou nog ver weg lijkt, is pensioen als secundaire arbeidsvoorwaarden in de gemiddelde organisatie een standaard onderdeel.

Uiteraard heb ik beperkt zicht op de totaliteit van het salarispakket en de doorgroeimogelijkheden bij jouw organisatie. Toch lijkt het totaalpakket onder het gemiddelde te vallen, gezien de huidige informatie waarover ik beschik. Voornamelijk is dit ingegeven omdat je primaire salaris onder het gemiddelde van de markt valt in combinatie met het ontbreken van secundaire arbeidsvoorwaarden.

Het kan dus geen kwaad om met je leidinggevende in gesprek te gaan. Houd hierbij in het achterhoofd dat na anderhalf jaar een wo-afgestudeerde ongeveer 2.800 euro verdient. Dit kan je houvast geven in de onderhandelingspositie. Ook zou ik meer sturen op secundaire arbeidsvoorwaarden. Immers, een beloning zorgt er niet voor dat jij gemotiveerder bent, of beter gaat presteren. Opleiding en coaching kan jou bijvoorbeeld veel verder brengen in je carrière.’

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief