Felien verdient 20% minder dan haar collega. Wat vinden de experts daarvan?

Gepubliceerd op 17 januari 2018

'Ik ben erachter gekomen dat een collega 20 procent meer verdient’, aldus marketingmedewerker Felien (33). Wat vinden de experts daarvan?

Felien werkt sinds dertien jaar bij een bouwgerelateerd bedrijf, waarvan vijf jaar in deze functie. Nog niet eerder twijfelde ze aan haar salaris. Tot ze dus recent ontdekte wat haar collega verdient.

Met marketing bedoelt Felien een breed scala aan met werkzaamheden. Ze doet de opmaak van reclamemateriaal en onderhoudt contact met drukkerijen, reclamebureaus en leveranciers. Ook beheert ze de nieuwsbrief en websites van het bedrijf, organiseert ze beurzen en produceert ze filmpjes.

Felien werkt 40 uur per week en ontvangt daarvoor 2.483 euro bruto per maand, volgens de CAO Technische Groothandel. Is dat voldoende?

Argumenteren vanuit eigen kracht

Leonie Mutsaers, Berenschot: ‘Met een salaris van 2.483 euro bruto per maand verdien je marktconform. Je hoeft je geen zorgen te maken over je brutosalaris. Tegelijkertijd is er ook nog ruimte voor groei binnen de salarisbandbreedte voor marketingmedewerkers. Immers, qua salaris voor vergelijkbare taken als jij noemt, zie ik in veel gevallen een bruto maandbedrag van tegen de 2.700 euro bruto per maand. De precieze hoogte hangt af van wat er daadwerkelijk wordt verwacht van de persoon. Ook heb je de mogelijkheid een bonus te verdienen, wat relatief ongebruikelijk is vergeleken met de markt voor deze functie.

Uit jouw vraag proef ik ook weinig onvrede over jouw salaris als je dit bekijkt vanuit jouw functie, maar er is wel onvrede over het salaris als je het vergelijkt met je directe collega. Je bent er immers onlangs achter gekomen dat een collega 20 procent meer verdient. Daardoor ben je ontevreden over de horizontale beloning; je beloning ten opzichte van andere medewerkers met relatief dezelfde functiezwaarte. Dat is vervelend om te horen, omdat dit een oneerlijk gevoel geeft.

Binnen jullie organisatie hebben jullie te maken met een cao. Binnen een cao zijn de lonen en het beloningsbeleid redelijk strak ingekaderd. Vanuit deze gedachte verwacht ik dat jij aan de onderkant van de schaal valt, terwijl je collega aan de bovenkant van de schaal valt. Positief hierin is dat je dus nog veel mogelijkheden hebt om te groeien.

Mijn advies zou zijn om uit te zoeken in welke schaal jij valt, in welke schaal je collega valt en wat de mogelijke verklaring is voor het verschil. Een verschil in beloning kan namelijk ingegeven zijn door verschillende redeneringen, zoals opleidingsniveau, functiezwaarte, ervaring of een betere onderhandelingspositie in verband met een hoger salaris bij vorige werkgever.

Bespreek het met je leidinggevenden. Kijk en beargumenteer voornamelijk vanuit je eigen krachten en minder in vergelijking met je collega. Tot slot wil ik meegeven dat het primaire salaris niet de enige waardering is voor je werk. Het mogen volgen van opleidingen en de mate van autonomie kan jou misschien wel gelukkiger maken in het werk dan een loonsverhoging. Kortom, staar je niet blind op de euro’s.’