Business course consultancy in het fysieke domein geslaagd

Gepubliceerd op 4 juni 2019

Donderdag 23 en 24 mei 2019 ervaarden acht studenten hoe het is om consultant bij Berenschot te zijn. Tijdens de business course ‘Consultancy in het fysieke domein’ werden ze door middel van een interactieve simulatie over de ontwikkeling van een lightrail in de fictieve, maar ook zeer levendige stad Leekerdam meegenomen in de complexe wereld van project- en procesmanagement, het behartigen van belangen van verschillende stakeholders en het omgaan met weerstand. Een leuke en leerzame ervaring.

Tijdens de simulatie kregen de deelnemers te maken met rollenspellen, onverwachtse mailtjes, radioberichten uit het buitenland en nog veel meer interactieve spelelementen. Stilzitten bleek geen optie. Waar de teams tijdens de eerste opdracht nog rustig de instructie lazen en om na een halfuur te ontdekken dat ze in tijdnood kwamen, gingen de meeste teams tijdens de derde en laatste opdracht meteen vol aan de slag. Dit resulteerde in (letterlijk) rennen van het ene naar het andere gesprek, superefficiënte samenwerking en rolverdeling en geen tijd voor pauze – zelfs niet als de organisatie dit aangaf.

Een van de deelnemers maakte voor het eerst kennis met het fenomeen rollenspel. “In het begin was het even wennen om in mijn rol te komen, maar omdat de klok tikte en ik samen met mijn team werd meegezogen in de rol van projectleider, ging het vrij snel vanzelf. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk en leerzaam zou vinden om op deze manier in de praktijk te oefenen met het werk van een projectleider en het voeren van lastige gesprekken.” Mede door het enthousiasme en harde werken van de deelnemers steeg de kwaliteit van de gesprekken en de presentaties. “Mooi om te zien hoe de teams met steeds meer zelfvertrouwen gingen presenteren en hoeveel ze inhoudelijk wisten te vertellen, ondanks de korte voorbereidingstijd”, aldus Jesse Wiltink, adviseur bij Berenschot en begeleider van de simulatie.

Naast de simulatie kregen de deelnemers ook het nodige mee van de collega’s, sfeer en werkwijze van Berenschot. Dit gebeurde door middel van een interactieve kennismaking, een College Tour van de adviesgroep BSFO, een rondleiding door het gebouw, een uitgebreid diner en twee borrels. Een geslaagde business course, gezien het feit dat een aantal deelnemers aangaf te willen solliciteren voor één van de traineeships bij Berenschot.